PSRM

06 februarie 2024

BCS: Țara este la limită. Trebuie să ne unim pentru a da jos PAS

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Tatiana Cunețchi, Alla Darovannaia și Inga Sibova au susținut un briefing în cadrul căruia au remarcat starea critică în care se află economia țării și au cerut cetățenilor să participe la un miting de protest împotriva politicii distructive PAS, care va avea loc miercuri, 7 februarie, în fața clădirii Guvernului, din partea str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, la ora 14.00. „Țara este la limită. Trebuie să ne unim pentru a demite PAS”, au menționat parlamentarii.

Deputații au atras atenția asupra rezultatelor guvernării analfabete și iresponsabile PAS în domeniul economiei și sferei sociale a țării. Astfel, în cei 2,5 ani de guvernare PAS, datoria publică a crescut fără precedent. Numai în ultimul an, aceasta a crescut cu 10% și s-a ridicat la 104 miliarde de lei la sfârșitul lunii decembrie 2023. În paralel, au crescut costurile de deservire a datoriilor.

Autoritățile au luat credite nu pentru a investi în infrastructură, nu pentru a dezvolta economia, nu pentru a crea noi locuri de muncă, ci pentru consum, pentru a-și majora propriile salarii.

În 2024 veniturile atât în bugetul public național, cât și în bugetul de stat prevăd o creștere de 4,4% și 1,3% – bani acumulați exclusiv din contul majorării impozitelor și taxelor cu 5 miliarde de lei, sau 9%. Astfel, povara fiscală asupra întreprinderilor și a populației va crește.
Dar și aici sunt probleme: în prima lună a acestui an, vama, principalul furnizor de taxe la buget, a înregistrat o scădere a veniturilor cu 344,6 milioane de lei, față de luna ianuarie a anului trecut.

Potrivit deputaților BCS, economia nu se poate dezvolta în condiția în care nu există o strategie bine gândită. Există deja mari probleme în sectorul real al economiei, întreprinderile mari precum Macon se închid, iar locurile de muncă sunt reduse. Activitatea întreprinderilor strategice precum Aeroportul Internațional Chișinău și Calea Ferată a Moldovei a fost perturbată.

În același timp, în absența reformelor structurale instituționale, continuă creșterea nejustificată a salariilor funcționarilor, în special a celor de rang înalt.

Deputații au menționat că, în ciuda declarațiilor aprinse ale reprezentanților guvernării despre integrarea europeană, cetățenii țării deja nu mai cred în „vremuri bune”. Nivelul sărăciei absolute a depășit în medie 31% din populația țării, iar în zonele rurale este mai mare de 40%.

„Astăzi Moldova nu este asociată cu Europa, ci cu sărăcia” au subliniat participanții la briefing și au îndemnat toți cetățenii să se alăture mitingului de protest din 7 februarie.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă