PSRM

21 februarie 2024

BCS a organizat un miting de protest împotriva genocidului social din Moldova

Astăzi, în fața clădirii guvernului, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat un miting de protest împotriva genocidului social, împotriva politicilor de batjocură față de pensionari. La acțiune au participat deputați ai BCS, activiști ai PSRM, PCRM, reprezentanți ai organizațiilor de veterani, mișcării de tineret „Garda Tânără”, cetățeni de rând.

Vorbitorii au menționat că oamenii care au muncit o viață pentru țara noastră, care au construit statul nostru, ajungând la pensie, s-au pomenit fără mijloace de trai. În același timp, reprezentanții partidului de la guvernare se simt foarte bine. Guvernul are bani pentru a se întreține, pentru arme, dar nu are bani pentru bătrâni și bolnavi. Oamenii au cerut demisia guvernării PAS, în frunte cu Maia Sandu.

Ludmila Ghinda, președintele organizației veteranilor ”Echitate”, a menționat că din vina actualei guvernări oamenii au ajuns în pragul sărăciei: „Primind facturile, oamenii suferă accidente cerebrale vasculare, deoarece nu pot plăti astfel de sume. Acesta este un adevărat genocid”. Potrivit vorbitoarei, este necesar de revizuit legea cu privire la pensii, care astăzi nu corespunde Constituției, or ”statul trebuie să aibă grijă de bunăstarea fiecărui cetățean”.

Deputatul BCS, Inga Sibova, a subliniat că pensionarii sunt astăzi în stradă deoarece la cârma guvernării se află o trădătoare pe nume Maia Sandu. „Ajungând la putere, Maia Sandu a adus cu sine mai mulți trădători cu care lucrează pentru a distruge țara. Ceea ce fac ei poate fi numit doar jaf și banditism”. Deputatul a atras atenția asupra lichidării întreprinderilor de stat, care trebuiau să aducă bani în trezoreria statului, inclusiv pentru sfera socială. Dar acum acești bani nu există, surse sunt doar pentru creșterea cheltuielilor pentru înarmare.

Consilierul municipal PSRM, Silvia Grigorieva, a amintit că reprezentanții PAS au promis că vom trăi ca în paradis. Dar vremurile bune s-au tot amânat. Consilierul PSRM a subliniat că guvernatorii moldoveni sunt niște boieri care trăiesc pe spatele oamenilor de rând. „I-am crezut și am tot răbdat. Dar nu mai putem suporta ceea ce se întâmplă! Astfel de oameni nu trebuie lăsați la putere”, a subliniat Silvia Grigorieva.

Deputatul BCS, Eduard Smirnov a negat afirmațiile că protestatarii nu doresc să trăiască „ca în UE.” „Este o minciună inventată. Cine n-ar dori să trăiască bine? Dar actuala guvernare nu ne permite să trăim la nivelul UE, pentru că nu dezvoltă țara. Economia trebuie să funcționeze. Dar ei nu știu cum, nu cunosc ce înseamnă economie. Mai mult, ei au început să distrugă țara din primele zile când au dobândit puterea”, a subliniat deputatul.

Președintele Consiliului Veteranilor din Chișinău, Iurii Eremin, a declarat că pensionarii trebuie să fie mai critici în raport cu guvernarea. „Noi, veteranii, am creat economia națională, am construit țara și puterea trebuie să fie deschisă cu noi. Să ne amintim de timpurile când Moldova era înfloritoare. Atunci țara era condusă de profesioniști. Iar acești „prieteni”, care s-au pomenit la guvernare peste noapte, ne fac de rușine țara și pe noi toți. Ei și-au permis să fure din buzunarele pensionarilor. Au uitat că au părinți. Cum poți guverna în așa mod ca ”vremurile bune” să devină tot mai rele și mai rele? Peste 40% din legi sunt votate pe ascuns, fără a consulta poporul. Ei nu știu să lucreze, nu știu să facă nimic. Ei doar știu să fure”, a spus Iurii Eremin.

Deputatul BCS, Bogdan Țîrdea a amintit despre declarațiile din Parlament ale unui deputat PAS că ” în trei ani, pensia medie a crescut cu 70%, iar pensia minimă cu 120%”. Deputatul a concretizat cine a beneficiat de majorări. ”Judecătorilor Curții Constituționale cu 250% – de la 37 la 120 de mii de lei, pentru că sunt „oameni buni”. Miniștrilor cu 394% – de la 19 la 75 mii lei. Iar pensionarilor, având o inflație medie de 48% pentru trei ani, pensia a fost indexată cu 31%. E corect? Acestea sunt vremurile bune?”. Parlamentarul a exprimat opinia generală a tuturor participanților la protest că o asemenea guvernare trebui să demisioneze.

Deputatul BCS, Alla Darovannaia, a atras atenția asupra faptului că oamenii așteaptă cu nerăbdare sfârșitul iernii pentru a nu mai primi aceste facturi enorme și, totodată, indexarea pensiei la 1 aprilie. Dar, la fel ca și în anul trecut, când pensiile au fost indexate cu doar 15% în loc de 30%, în acest an indexarea nu va acoperi creșterea reală a prețurilor pentru pensionari. „Noi ținem minte cum au explodat tarifele la utilități, cum au crescut prețurile la mărfuri. Și dacă inflația s-a diminuat – nu înseamnă că prețurile din magazin au scăzut. Aceasta înseamnă că prețurile în acest an au crescut și mai mult și continuă să crească”, a spus deputatul. Alla Darovannaia a menționat că fracțiunea BCS a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede un coeficient de indexare a pensiilor egal cu inflația medie din ultimii trei ani – 15,7%. „Vom insista asupra aprobării acestui proiect de lege”, a subliniat deputatul socialist.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă