PSRM

30 martie 2023

BCS este împotriva examinării unui proiect de lege care oferă SIS împuterniciri largi

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Fiodor Gagauz, a propus excluderea de pe ordinea de zi a ședinței plenare a proiectului de lege cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, care oferă SIS împuterniciri mai largi. Deputatul a menționat că proiectul a provocat critici dure din partea societății și a instituțiilor de stat, inclusiv a Procuraturii, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, precum și din partea avocaților și a mediului de afaceri.

„Guvernul a susținut formal acest proiect, dar, pe final, pe 18 pagini, a propus modificarea a 20 de articole din 34, totodată, menționând că nu există o analiză a consecințelor economice și a unor costuri argumentate pentru modificările propuse. Comisia de la Veneția a criticat dur proiectul menționând că atribuțiile Serviciului trebuie să corespundă standardelor internaționale pentru protecția drepturilor omului”, a spus Fiodor Gagauz.

Fracțiunea BCS consideră că, potrivit legii, Parlamentul nu poate examina un proiect de lege care urmează să fie modificat în proporție de 60-70%, și neavând o susținere financiară.

„Considerăm corect să susținem platforma de lucru, care este organizată în cadrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, ținând cont de opinia societății și a structurilor de stat”, a spus deputatul socialist.

Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea dată.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă