PSRM

14 iulie 2023

BCS continuă să boicoteze ședința plenară a Parlamentului

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor continuă astăzi, 14 iulie, să boicoteze ședința plenară a Parlamentului, în semn de protest față de ignorarea inițiativelor opoziției. Cu toate acestea, deputații se află în clădirea Parlamentului pentru a profita de una din puținele oportunități de comunicare cu cetățenii – sala de conferințe de presă a Parlamentului.
Acest lucru a fost declarat astăzi în cadrul unui briefing, susținut de către deputații fracțiunii BCS, care au relatat în detaliu despre inițiativele care au fost prezentate joi, 13 iulie, în Parlament, dar au fost respinse de majoritatea parlamentară PAS.

Vicepreședintele Parlamentului, președintele BCS, Vlad Batrîncea, a subliniat că guvernul PAS evită discuțiile deschise, sabotează și ignoră opinia atât a opoziției, cât și a propriilor cetățeni. El a amintit că joi fracțiunea BCS a lansat 10 inițiative importante și toate au fost respinse.

„Ieri am cerut respectarea legii potrivit căreia Guvernul trebuie să raporteze anual despre lucrul efectuat. Dar inițiativa noastră a fost respinsă.

Avem multe întrebări către acest guvern. Ei tăinuiesc informația de interes public, în special despre gestionarea fondurilor bugetare, întârzierile la plățile sociale. Inclusiv ne referim la situația cu Aeroportul Chișinău, care demonstrează iresponsabilitatea și incapacitatea autorităților de a gestiona asemenea obiecte, precum și alte domenii. Niciun minister nu face față sarcinilor sale, dar guvernarea PAS refuză să discute despre asta”, a spus Vlad Batrîncea.

Oleg Reidman a menționat că relația dintre autoritățile executive și legislative este reglementată de legi care sunt încălcate de actuala guvernare.

Alla Darovannaia a atras încă o dată atenția asupra problemei neplății salariilor asistenților sociali. Ea a menționat că la audieri, deputații BCS au dorit nu doar să asculte raportul ministrului, dar și să-i pună întrebări, să ceară extinderea pachetului minim de servicii sociale, o creștere a numărului de beneficiari ai acestor servicii, deoarece există peste 3.000 de persoane pe lista de așteptare.

Adrian Albu a analizat caracteristicile tehnice ale proiectului de lege privind crearea Centrului pentru comunicații strategice și luptă împotriva dezinformării, care este conceput pentru a „proteja interesele naționale.” Deputatul și-a exprimat surprinderea că noțiunea de “interese naționale” nici nu a fost descifrată în proiect. „Vedem că acest interes național este determinat de președinte și cei care conduc”, a subliniat deputatul.

Ivanka Koksal a spus că atunci când deputații BCS au solicitat audierea prim-ministrului, ei au dorit să afle despre situația din agricultură, în special despre starea pieței cerealelor în legătură cu importurile de cereale din Ucraina, precum și despre intențiile guvernului de a achita datoriile la subvenții pentru anul 2022 de circa 1 miliard de lei.

Pe finalul briefingului, președintele fracțiunii a îndemnat-o pe Maia Sandu să înceapă să economisească, având în vedere că „plăcinta este mică”.

„Haideți să economisim banii, să reducem numărul ministerelor, să reducem salariile miniștrilor, să reducem cheltuielile Președinției, astfel încât banii de la buget să meargă direct la cetățeni, pensionari, fermieri, asistenți sociali, primari care se luptă cu deficitul financiar și nu către Centrul “Patriot”, nu la cenzură și dictatură”, a spus Vlad Batrîncea.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă