PSRM

07 martie 2022

BCS înregistrează în Parlament inițiativa cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretar executiv al Partidului Socialiștilor și Constantin Starîș, secretar executiv al Partidului Comuniștilor, au prezentat astăzi, în Parlament un proiect de lege care propune consolidarea mecanismelor de asigurare a neutralității permanente a țării.

Deputații au menționat că în condițiile dificile în care se află acum Moldova din cauza evenimentelor tragice din Ucraina, problema privind respectarea și menținerea neutralității RM este deosebit de acută. Reieșind din aceasta, bazîndu-se pe practica internațională și luînd în calcul potențialul economic, cel militar și politic al Moldovei, autorii proiectului de lege menționează faptul că neutralitatea nu este doar o expresie ideologică, ci un principiu practic de asigurare a independenței și a protecției țării împotriva intervențiilor nefaste din exterior.

Vlad Batrîncea a enumerat tezele principale care sunt expuse în proiectul de lege:

– rolul și esența neutralității permanente;
– măsuri privind inviolabilitatea frontierelor și a teritoriului Moldovei;
– rolul și locul forțelor militare străine;
– condițiile cooperării internaționale în domeniul militar;
– rolul și locul Republici Moldova în cadrul misiunilor umanitare și a asistenței internaționale;
– asistența militară acordată de către Republica Moldova;
– cooperarea militară a Republicii Moldova cu ONU;
– rolul și locul autorităților publice în contextul neutralității permanente;
– relațiile internaționale ale Republicii Moldova în condițiile neutralității permanente.

În context, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor își exprimă opinia rezervată în raport cu unele constatări ale Curții Constituționale din 2 mai 2017, prin care a fost interpretat Articolul 11 al Constituției doar în aspect circumstanțial și militar. În opinia autorilor, o asemenea abordare a proiectului de lege nu presupune mecanisme clare și constante de apărare a neutralității în cazul intervenției unor pericole pentru țară.

Deputații afirmă că 80-90 la sută din populația Moldovei pledează pentru neutralitatea permanentă. În legătură cu aceasta, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor face apel către majoritatea parlamentară să susțină legea respectivă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă