PSRM

10 februarie 2023

Fracțiunea BCS nu participă la consultările privind candidatura noului prim-ministru și insistă pe alegeri anticipate

Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, și membrii Comitetului Executiv al PSRM au prezentat astăzi poziția celei mai mari formațiuni de opoziție cu privire la demisia Guvernului Gavrilița.

Participanții la briefing au declarat că BCS nu participă la consultările privind candidatura unui nou prim-ministru și insistă pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Vlad Batrîncea a menționat că demisia Guvernului Gavrilița este o măsură întârziată.

„În repetate rânduri am afirmat că acesta este cel mai slab, neprofesionist și iresponsabil Guvern din istoria Republicii Moldova și va rămâne în istoria țării drept „un guvern al nereușitelor”, a declarat Vlad Batrîncea.

Batrîncea a menționat mai multe ”performanțe” ale acestui Guvern: majorarea vârstei de pensionare, politica antisocială, criza economică, lipsa dialogului cu mediul de afaceri și producătorii agricoli, lipsa rezultatelor pozitive în toate domeniile, lichidarea universităților, reforma administrativă și teritorială netransparentă.

Vlad Batrîncea a remarcat că afirmația de astăzi a Nataliei Gavrilița precum că a avut suportul din partea partenerilor externi și nu s-a bucurat de un sprijin popular în țară, caracterizează întregul regim de guvernare și indică asupra faptului că „ei trăiesc într-o lume paralelă și nu știu ce fel de viață duc cetățenii Republicii Moldova.”

Vicepreședintele a amintit că, timp de un an și jumătate, fracțiunea BCS a înaintat mai multe moțiuni de cenzură împotriva miniștrilor și a întregului guvern.

„Am prezentat multe argumente în favoarea demisiei acestui cabinet de miniștri. Deși regimul de la guvernare mereu i-a apărat, astăzi ei recunosc că acest Guvern nu este capabil să rezolve problemele existente în țară, multe dintre care le-au creat ei înșiși. În loc să lupte împotriva sărăciei, să ia deciziile necesare, ei au luptat cu opoziția, au închis televiziunile și au făcut tot posibilul pentru a distruge democrația în Republica Moldova”, a subliniat Vlad Batrîncea.

”Totodată, în opinia vicepreședintelui, numirea unui nou cabinet de miniștri nu va salva regimul de la guvernare” și a subliniat că ”astăzi majoritatea absolută a populației își dorește un alt guvern, unul responsabil, profesionist, capabil să identifice soluțiile necesare și să ajute cetățenii Republicii Moldova. În aceste condiții, cetățenii pledează pentru alegeri parlamentare anticipate și schimbarea totală a guvernării”.

În altă ordine de idei, Batrîncea a declarat că regimul a încălcat toate procedurile legale de numire a noului prim-ministru. Or, fracțiunea BCS a primit invitația la consultări cu 40 de minute înainte de acestea, la 15.30 deja fiind stabilită conferința de presă a Maiei Sandu. Prin urmare, fracțiunea BCS nu va participa la această imitație a consultărilor.

„Vedem că majoritatea de la guvernare are deja o poziție, există un scenariu, există un candidat. Nu putem participa la astfel de consultări nici din punct de vedere moral, nici din punct de vedere juridic”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Maxim Lebedinschii, membru al Comitetului Executiv s-a referit la obligația Constituționala a Președintelui de a consulta fracțiunile, nu ca acțiune de formalism, dar ca proces constituțional de identificare a candidatului susținut de societate.

”Tentativa de a convoca o ședință ad-hoc este o tentativă de mimare a procesului de consultare a fracțiunilor parlamentare”, a spus Lebedinschii explicând că deputații trebuie să dispună de timp pentru a-și forma o opinie pe marginea celor mai importante procese politice și sociale din țară, or de politica guvernului și în special a candidatului la funcția de prim-ministru depinde soarta întregii țări.

În aceste condiții, până nu va fi convocată ședința întregii fracțiuni unde fiecare deputat își va expune poziția, președintele este îndemnat să aștepte când fracțiunea va decide să o invite sau să nu o invite cu o viziune asupra viitorului candidat la funcția de prim-ministru.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă