PSRM

08 iunie 2023

BCS propune majorarea impozitului la supraprofiturile băncilor comerciale

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, a propus includerea pe ordinea de zi a Parlamentului a unui proiect de modificare a Codului fiscal, care prevede majorarea impozitării băncilor comerciale și a organizațiilor de creditare nebancară.

Deputatul Socialist a menționat că astăzi Republica Moldova se confruntă cu crize suprapuse, iar politicile economice clasice promovate de guvern nu au efect asupra susținerii antreprenorilor din RM. În condițiile în care unii agenții economici au anumite privilegii prin politicile promovate de executiv trebuie supuși unor achitări de impozite suplimentare.

„Vorbim despre băncile comerciale și instituțiile de creditare nebancară, care în 2022 au realizat un profit de 5,7 miliarde de lei. În raport cu aceste întreprinderi, se propune stabilirea unui impozit pe venit de 18% pentru anii 2023-2025”, a spus Petru Burduja.

Potrivit deputatului, o majorare cu 6% a impozitelor pentru băncile comerciale și organizațiile de creditare nebancară va aduce la buget circa 324 milioane de lei. Acești bani ar putea fi redirecționați păturilor social-vulnerabile și întreprinderilor care au suferit în urma crizei.

Petru Burduja a atras atenția asupra faptului că există o practică similară în țările UE, de exemplu în Spania, unde companiile energetice care au obținut megaprofituri plătesc un impozit de 35%.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă