PSRM

31 martie 2022

BCS propune înaintarea unui vot de neîncredere conducerii Băncii Naționale a Moldovei

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un proiect de hotărâre prin care se înaintează votul de neîncredere conducerii Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, după ce guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost audiat în plenul Legislativului. Batrîncea a declarat că se constată diminuarea nejustificată a rezervelor valutare ale Republicii Moldova cu aproape 650 de milioane de dolari într-o perioadă de doar șase luni.

„Banca Națională apără interesele băncilor comerciale! Ca să înțelegeți, economia se duce în jos, agenții economici vor pierde 2 mlrd lei, iar băncile comerciale vor câștiga cel puțin jumătate de miliard de lei în plus datorită jocurilor dintre bănci și BNM. Adică unicii care vor câștiga în această situație de criză sunt băncile”, a declarat Batrîncea.

Deputatul socialist susține că BNM intenționat a majorat rata de bază de la 3,65% în iulie 2021 până la 12,5% în martie 2022, pentru a crește veniturile băncilor comerciale.

„Februarie 2022 în comparație cu februarie 2021 – cererea la credit este cu 1,6 mlrd mai mare decât anul trecut, sau cu 52%-53% mai mult. Deci oamenii solicită credite. Da, sunt și persoane fizice care solicită, dar este și mediul de afaceri, care produce. Ce văd ei când ajung la bancă? Dobânda de 15%”, a declarat Batrîncea.

Precizăm că BCS a solicitat, astăzi, audierea guvernatorului BNM în plenul Parlamentului. Decizia a fost luată după ce în spațiul public au apărut informații că rezervele valutare al Republicii Moldova au scăzut în jumătate de an de la 4,7 miliarde de dolari până la 3,4 miliarde de dolari.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă