28 septembrie 2020
Autoritățile nu vor stopa activitatea agenților economici și a instituțiilor din sistemul educațional din cauza pandemiei
Autoritățile Republicii Moldova nu examinează posibilitatea de a stopa activitatea agenților economici și a instituțiilor din sistemul educațional, odată cu escaladarea numărului de infectări cu COVID-19. Președintele Igor Dodon a declarat, după ședința de luni cu speakerul și premierul, că decizia de a stopa activitatea grădinițelor și școlilor se va lua pentru fiecare instituție în parte.
Șeful statului a menționat că sistemul medical face față acestei situații. La moment, în spitalele pentru copii sunt ocupate 40% din paturile destinate bolnavilor COVID-19, iar în cele pentru maturi – 75%.
”Locuri în spitale sunt. Situația este gestionată de sistemul medical. Tot ce este necesar: medicamente, teste, consumabile, în Republica Moldova este asigurat”, a spus Dodon.
Potrivit președintelui, la această etapă, sunt mai mulți deputați testați pozitiv la COVID -19, iar conducerea Parlamentului urmează să i-a o decizie în acest sens.
Igor Dodon a informat că autoritățile Republicii Moldova s-au adresat oficial Federației Ruse pentru a primi acest vaccin, imediat ce va trece toate etapele de atestare internațională.
De joi, pensionarii vor începe să primească ajutorul de 900 de lei
Din această săptămână, va începe achitarea suportului unic de 900 de lei pentru toți pensionarii și beneficiarii de alocații sociale cu un venit mai mic de 3000 de lei. Președintele Igor Dodon a declarat că de joi, 1 octombrie, acest ajutor financiar va fi achitat pentru 660 de mii de persoane. Banii vor fi alocați împreună cu pensia.
Șeful statului a mai declarat, după ședința săptămânală cu speakerul și premierul, că statul își onorează toate obligațiunile sociale, plățile salariale, pensia, prestațiile sociale sunt achitate la timp.
Inițiativa de acordare a unui suport unic de 900 de lei persoanelor cu o pensie și o alocație socială mai mică de 3000 de lei aparține președintelui Igor Dodon. Inițial, ajutorul financiar era de 700 de lei, dar la propunerea șefului statului acesta a fost majorat cu 200 de lei. Prestația se va aloca de două ori pe an.
În următoarele săptămâni, se va decide soarta Filarmonicii Naționale, a anunțat președintele
La această etapă, autoritățile examinează două soluții pentru clădirea Filarmonicii Naționale, distrusă în urma unui incendiu. Președintele Igor Dodon a anunțat că, în următoarele săptămâni, va fi pregătită expertiza clădirii pentru a lua o decizie finală.
”Sunt două soluții: sau reparația edificiului care practic a ars în totalitate, sau demolarea și construcția de la zero. Preliminar, din informația pe care o dau experții, probabil, vom merge pe soluția a doua”, a spus Dodon.
Potrivit președintelui, Ministerul Culturii a lansat consultări cu mediul artistic despre conceptul noului edificiu al Filarmonicii, iar proiectul tehnic va fi gata până la sfârșitul acestui an. Clădirea noii Filarmonici va fi pe același loc cu cea care a ars.
Colectivul Filarmonicii Naționale își continuă activitatea în clădirea Palatului Național, iar dacă va fi necesar și în Palatul Republicii.
Președintele a mulțumit tuturor cetățenilor care fac donații pe contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru construcția Filarmonicii Naționale.
Statul a transferat deja pe conturile agricultorilor cele 300 mln lei pentru acordarea compensațiilor
Statul a transferat deja pe conturile agricultorilor cele 300 de milioane de lei destinate pentru acordarea compensațiilor celor care au înregistrat pierderi de pe urma secetei. Președintele Igor Dodon a declarat că în aceste zile se fac ultimele achitări.
”Practic, pentru prima grupă de cereale, pentru cele 200 de mii de ha, agricultorii care și-au pierdut roada au primit 300 de milioane de lei”, a spus Dodon.
Șeful statului a declarat că urmează a fi dat startul semănatului de toamnă. Pentru aceasta este asigurat tot materialul semincer.
”Sperăm foarte mult că odată cu ploile va începe pregătirea terenurilor pentru semănatul de toamnă. Guvernul a verificat la toate întreprinderile, semințe în Moldova pentru a asigura semănatul de toamnă sunt”, a spus președintele.
Igor Dodon a menționat că s-a adresat și partenerilor de dezvoltare pentru a primi surse financiare pentru a acorda ajutor agricultorilor. O discuție în acest sens a avut loc cu președintele Turciei, iar la începutul acestei săptămâni va discuta și cu conducerea Federației Ruse. De asemenea, la Ministerul Agriculturii a fost deschis un cont special.
”Sperăm foarte mult că partenerii, prietenii noștri, vor veni cu un suport pentru ca noi să ajutăm suplimentar agricultorii”, a declarat președintele.
Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane de lei la Fondul de subvenționare a agriculturii, pentru a acoperi pierderile înregistrate de fermieri în urma secetei și a grindinei.
Până la începutul lui noiembrie, va fi finalizată reparația în toate localitățile în cadrul Programului ”Drumuri bune pentru toți”
Până la sfârșitul lunii octombrie – începutului lunii noiembrie, va fi finalizată reparația în toate localitățile în cadrul Programului național ”Drumuri bune pentru toți”. Președintele Igor Dodon a declarat, după ședința cu speakerul și premierul, că practic în 70 la sută din localități drumurile au fost reparate sau lucrările se apropie de sfârșit.
”La moment, sunt executate 45% și în lucru sunt 25%. Practic, pe 70% de proiecte ori s-a finalizat, ori este în curs de finalizare. Zilnic, 2000 de muncitori sunt pe șantiere și asigură reparația drumurilor”, a declarat președintele.
Programului național ”Drumuri bune pentru toți” a fost lansat de președintele Igor Dodon. Pentru fiecare localitate din Moldova a fost alocat până la un milion de lei pentru reparația drumurilor.
Igor Dodon: Cineva se obișnuiește cu gândul că va pierde aceste alegeri și deja la această etapă declară despre fraudare
Președintele Igor Dodon este de părerea că cei care strigă astăzi despre fraudarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din noiembrie pregătesc astfel o justificare pentru pierderea acestui scrutin.
”Am văzut diferite declarații despre pretinse falsificări și fraudări ale rezultatelor alegerilor. Noi nu vedem logica acestor declarații. Ați văzut că pentru numărul de secții de votare peste hotare s-a votat practic unanim, 8 din 9 membri ai CEC-ului, adică a votat opoziția și reprezentanții care sunt din partea partidelor de la guvernare. Am văzut că sunt doar 17 secții deschise în Rusia, 30 în Italia, dar per total în UE sunt peste 86 de secții de votare deschise și aici este evident că nu poate fi vorba de crearea unor condiții mai avantajoase în funcție de amplasarea estică sau vestică. De aceea aceste declarații sunt lipsite de sens. Cineva se obișnuiește cu gândul că va pierde aceste alegeri și deja la această etapă se declară despre fraudare”, a spus șeful statului.
Președintele a venit cu un apel către partenerii atât din Este, cât și din Vest pe care i-a invitat să delege cât mai mulți observatori care să monitorizeze alegerile prezidențiale din Republica Moldova la secțiile de votare din țară și de peste hotare.
Șeful statului a mai anunțat că, din data de 2 octombrie, când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale ședința de luni a președintelui țării cu speakurul și premierul nu va mai fi, pentru a nu fi interpretări de utilizare a imaginii sau resurselor administrative. Potrivit lui Dodon, pe parcursul următoarelor săptămâni, până la 1 noiembrie, dialog între președinte, speaker și premier va fi, dar nu în format public.