PSRM

25 martie 2021

Apel către toate partidele, să înceteze jocurile politice și să vină la dialog

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, alături de deputații din fracțiunea parlamentară a PSRM, a susținut astăzi un briefing în cadrul căruia a menționat următoarele:

– Așa cum cunoașteți deja, astăzi se desfășoară o nouă acțiune politică sterilă în plenul Parlamentului, când candidatul la funcția de prim-ministru este înaintat de formă, nu pentru a conduce țara, dar pentru a declanșa alegeri anticipate. Din nou vedem că pe timp de pandemie, cu mii de bolnavi în stare gravă și cu sute de decese săptămânal, cineva iarăși se joacă în mod cinic și iresponsabil cu viețile oamenilor și cu destinul acestei țări. Oamenii mor, iar Maia Sandu și partidul său continuă să joace teatru și să pună la grea încercare siguranța și răbdarea cetățenilor.

Ieri au fost înregistrate peste 2200 de cazuri de infectare cu COVID. E un record negru absolut. Care este soluția Maiei Sandu? Alegeri anticipate, să batem noi recorduri negre. Toată această situație tragică se întâmplă exact când avem aproape 100 de zile de la înscăunarea în funcția de președinte a așa-zisului simbol al schimbării, 100 de zile în care singura schimbare pe care cetățenii o pot vedea în țară este că mulți își pierd rudele în această criză cumplită, alții își pierd locurile de muncă, alții afacerile, energia electrică se scumpește, urmează creșteri uriașe de prețuri la toate produsele și serviciile, prețul la carburanți a luat-o deja razna cu totul, iar țara se află în prag de faliment economic. Priviți știrile, ieșiți pe stradă, vorbiți cu medicii și agricultorii și veți vedea cum arată după 100 de zile marea schimbare promisă de Maia Sandu și PAS, o țară bolnavă la propriu, o țară în doliu, care alunecă în sărăcie și faliment.

Dar poate fi și mai rău, fiindcă azi Președinta se preocupă nu de salvarea cetățenilor, ci de câștigarea unor mandate în plus în Parlament. În loc să lecuiască oamenii, ea vrea de urgență să-i adune la mitinguri electorale și să-i îmbolnăvească pe toți. În loc să fi acceptat propunerea PSRM și a majorității parlamentare de a investi un guvern profesionist temporar, care să scoată țara din criză, Maia Sandu preferă să aibă ca prioritate nu economia și sănătatea, ci lupta politică și promovarea colegilor de partid în funcții.

Astăzi în Parlament se va juca teatru, totul este artificial, de aceea echipa propusă de Igor Grosu este aleasă nu după criterii profesioniste, ci după loialitatea față de PAS, exact după modelul candidatului zero Gavriliță. În realitate, ei nu vor să guverneze, nu au soluții, nu au oameni competenți, s-a văzut asta foarte clar în aceste 100 de zile, când s-au remarcat doar prin jocuri politice cu ași în mânecă, prin încălcarea Constituției și prin încercări de a păcăli cetățenii cu diferite farse politice, ca cea de astăzi.

Contrar cinismului celor de la Președinție și de la PAS, noi, socialiștii, considerăm că miza politică principală trebuie să fie guvernarea profesionista și responsabilă a țării, nu competiția electorală cu orice preț. PSRM este consecvent și nu va accepta nici de această data să joace vreun rol în spectacolul prezidențial, nu vom participa la această simulare de învestire a Guvernului, și voi explica pe puncte de ce:

  1. Socialiștii nu vor vota pentru candidatul Igor Grosu, pentru că PSRM și majoritatea parlamentară are deja înaintat un candidat real și competent, Vladimir Golovatiuc, nu unul fake, ca cel al Maiei Sandu. Domnul Golovatiuc este candidatul care întrunește toate condițiile politice și constituționale pentru a fi votat, el nu va putea fi dat la o parte prin șantaj, nici intern și nici extern. Deci Golovatiuc este un candidat veritabil, gata să își asume împreună cu guvernul său toată răspunderea pentru a scoate țara din criză.
  2. Igor Grosu este un candidat fake, așa cum a fost și candidatul zero Gavriliță. Amândoi sunt actori într-o farsă politică, sunt oameni folosiți cu cinism de președintele țării în experimentele sale politice. Maia Sandu a spus clar: vrea alegeri anticipate în pandemie. Deci, care este rostul să-l votăm pe Grosu, dacă el va demisiona în scurt timp sub diferite pretexte ca să se ajungă mai rapid la anticipate? Candidații de azi nu vor să fie votați, nici ei, nici șefa lor, iar dacă accidental vor fi votați, nu vor face nimic pentru oameni, vor căuta în continuare soluții să declanșeze anticipatele cât mai rapid, în loc să rezolve criza prin care trece țara.
  3. Nu putem vota această echipă care a anunțat că arde de nerăbdare să ajungă la Guvern și să decidă închiderea forțată a oamenilor în case și blocarea economiei. În capul lor este doar lockdown, nimic mai mult. Dacă șefa le-a spus că trebuie lockdown, ei ascultă orbește, vor închide țara, se vor închide și ei în Guvern și vor aștepta să treacă criza singură, pregătindu-se de anticipate.
  4. Nu putem vota pentru candidatul fake Grosu pentru că asta ar însemna să dovedim o uriașă iresponsabilitate față de cetățeni și mult dispreț față de suferința lor. Mulți ne-au sugerat să-l votăm ca să ne batem joc de el și de Maia Sandu, să le întoarcem farsa, apoi să-l demitem peste o lună-două pentru incompetență, să ne facem un mare avantaj politic din asta, prin faptul că oamenii văd cât de incompetentă este echipa din partidul președintelui. Da, asta ar vedea oamenii – incompetența Guvernului Grosu, dar în două trei luni și țara ar fi în moarte clinică, după astfel de jocuri. PSRM nu vrea să procedeze ca PAS, noi nu vrem să facem jocuri, tot ce vrem este un guvern competent pentru o perioadă scurtă, care să scoată țara din criză, apoi să mergem la anticipate și să lăsăm cetățenii să decidă cine a fost responsabil și cine nu.
  5. În final, acest Igor Grosu nu poate fi votat pe motiv că el era funcționarul din Guvernul Filat, care împreună cu Maia Sandu au închis școlile din sate. Tot acest Grosu a încercat să dezbine Moldova pe criterii etnice, numindu-i separatiști pe cetățenii moldoveni din stânga Nistrului și blocând accesul lor la secțiile de votare. La fel ca șefa sa, Maia Sandu, acest Igor Grosu nu are nicio reținere în încălcarea prevederilor constituționale și nu e destul că avem un președinte de țară care încalcă brutal Constituția, ne mai trebuie acum și un prim-ministru care să o încalce fără scrupule? Noi considerăm că nu.

De aceea, anunț că PSRM nu va vota candidatul fake al Maiei Sandu. Nu ne putem juca de-a țara în aceste clipe dramatice. Ceea ce urmează să se desfășoare azi în Parlament nu este o încercare de investire a unui Guvern, dar o nouă simulare, o nouă încercare de a fenta Constituția, descrisă foarte sugestiv de colegii din Platforma DA în presa, care au dezvăluit că Grosu le-a spus să nu se grăbească să-l voteze. O rușine totală și o lipsă de responsabilitate un astfel de comportament, să te duci la consultări cu partidele cu rugămintea să obții zero voturi. Cum să votăm un astfel de farsor cinic?! PSRM nu poate accepta nici măcar să fie prezent în sală în timpul unor astfel de farse, în primul rând din respect pentru alegătorii noștri, pentru cetățenii care suferă acum prin spitale, care nu ne-au trimis în Parlament să participăm la farse, dar să lucrăm pentru ei, să investim un guvern real, care să-i ajute.

Noi vom avea în continuare un comportament responsabil, constructiv și orientat spre salvarea cetățenilor din această criză. Suntem gata să votăm candidatul propus în mod constituțional de majoritatea parlamentară formată, domnul Golovatiuc, să agreăm împreună cu celelalte partide o echipă guvernamentală și un program care să scoată țara din criză și să aibă grijă de cetățeni.

În același timp, suntem gata să participăm la stabilirea datei alegerilor anticipate imediat ce țara va fi stabilizată și cetățenii se vor afla în siguranță.

Rămânem la fel de fermi ca până acum pe poziția că alegerile anticipate trebuie să aibă loc, dar să fie organizate în siguranță, iar cetățenii să aibă posibilitatea să sancționeze politicienii farsori și populiști, care și-au bătut joc de ei în acest an, în plină criză pandemică.

Propunem în acest sens ca după învestirea Guvernului Golovatiuc, partidele parlamentare să semneze un acord oficial privind data desfășurării alegerilor anticipate, astfel încât să fie înlăturate orice speculații și piedici în calea organizării lor. Dar, repet, alegerile anticipate sunt admisibile doar pe măsură ce criza pandemică și economică va fi substanțial diminuată.

Aș mai vrea să fac o precizare importantă legată de situația în care suntem. În acest moment responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în țară îi aparține exclusiv Maiei Sandu și partidului său. Dacă în loc să scoatem oamenii din spitale vom ajunge să fie scoși la mitinguri electorale și la vot, răspunderea o poartă acești politicieni, la fel cum vor purta răspundere mai departe pentru fiecare îmbolnăvire și fiecare deces.

Maia Sandu a cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu în decembrie anul trecut. A primit ce a cerut. Dar cu ce ne-am pomenit? Țara în acest moment nu este guvernată deplin și riscă să nu fie guvernată încă multe luni de acum încolo, în cazul în care se continua cu farsele politice. Un guvern interimar este unul limitat în competențe, unul care nu poartă nicio responsabilitate politică, nu aparține nimănui, nu are susținerea politică necesară ca să poată activa deplin. Un astfel de guvern nu va putea scoate țara din criză. Maia Sandu a lăsat țara fără Guvern, dar nu vrea să pună altul în loc. Iată o politică ce poate fi numită distrugătoare în raport cu cetățenii.

Facem apel la toate partidele parlamentare să înceteze orice fel de jocuri politice, să lase interesele de partid la o parte și să vină la dialog cu cei care dețin majoritatea mandatelor. Cu o abordare matură și constructivă, în două-trei zile am putea avea un guvern de tranziție învestit, pe care să-l sprijinim cu toții să scoată țara din criză. PSRM este gata să participe cu toate resursele sale politice și umane la acest obiectiv – de numire a unui Guvern Anticriză, în frunte cu Vladimir Golovatiuc.

În același timp vreau sa anunț și ii asigur și pe oponenții politici, că PSRM este pregătit pentru toate scenariile, încercăm să anticipăm evenimentele și să venim la timp cu soluții cât mai constructive, orientate spre sprijinirea cetățenilor în acest momente foarte dificile.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă