PSRM

09 decembrie 2020

Anticipatele vor avea loc, cel devreme, în mai 2021, dar scenariul realist este că scrutinul se va desfășura la toamnă, spune Igor Dodon

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, cel devreme, în luna mai a anului 2021, dar scenariul realist e că scrutinul se va desfășura la toamnă. Declarația a fost făcută de către președintele țării, Igor Dodon, la N4. Totodată, șeful statului susține că nu există nicio șansă, ca alegerile să fie organizat în martie, așa cum își dorește Maia Sandu.

Igor Dodon a precizat că din momentul semnării decretului președintelui privind dizolvarea Parlamentului și până la alegerile anticipate trebuie să treacă între 60 și 90 de zile.

„Nu reușește CEC-ul în 60, va trebui să lea dea minimum 80 de zile. Maia Sandu poate semna decretul numai în baza avizului Curții Constituționalei. Avizul se dă, din momentul depunerii, maximum 10 zile, chiar dacă CC dă avizul mai repede, în 5 zile, avem 85 de zile. Pentru a avea temei să semnezi decretul, trebuie să faci minimum două încercări de a numi un Guvern în 45 de zile, deja avem 130 de zile”, a explicat președintele.

Totodată, Igor Dodon a precizat că în decembrie Parlamentul pleacă în vacanță, respectiv prima ședință privind numirea noului Guvern ar putea avea loc abia la început de ianuarie

“Numărați pe de 10 ianuarie, 130 de zile, 4 luni și 10 zile. Ai 10 februarie, 10 martie, 10 aprilie, 10 mai. Adică e 10-15 mai”, a mai explicat Igor Dodon.

Astfel, în viziunea șeful statului, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc nu mai devreme de 10 mai și nu mai târziu de octombrie 2021.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă