PSRM

27 octombrie 2015

Socialiştii au cerut conducerii ANRE anularea în termen de trei zile a tarifelor, după care să-şi dea demisia

Membrii şi adepţii Partidului Socialiştilor au venit, astăzi, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică(ANRE) pentru a cere conducerii acestei instituţii anularea tarifelor la energie electrică şi gaz, adoptate anterior, după care să-şi dea demisia. 

Preşedintele PSRM, Igor Dodon, a numit mitingul care a avut loc drept „ultimul avertisment chinezesc”. „Săptămîna viitoare, la 2 noiembrie, expiră termenul pentru care a fost suspendată aplicarea noilor tarife. Acest lucru înseamnă că, peste cîteva zile, preţurile la energia electrică şi gaze vor creşte, iar după această creştere va urma şi scumpirea altor servicii. Noi am venit aici pentru a preîntîmpina conducerea ANRE pentru ultima dată: v-au mai rămas la dispoziţie 3 zile pentru anularea acestor tarife ilegale. Repet: trebuie să le anulaţi, şi nu să le mai amînaţi pentru cîtea luni. Dacă acest lucru nu se va produce, şi aici, şi în faţa clădirii ANRE, şi în faţa clădirilor instituţiilor publice se vor aduna zeci de mii de oameni, care vă vor lua în furci”, a spus el.

Politicianul a îndemnat conducerea ANRE să nu se joace cu poporul şi să-şi dea demisia imediat după ce va lua decizia cu privire la anularea tarifelor. „Nu va fi decizia – de vină veţi fi doar voi. V-o spun în calitate de preşedinte al Partidului Socialiştilor”, a spus Dodon, adresîndu-se directorului ANRE, Sergiu Ciobanu.

20151027-007La rîndul său, deputatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Vlad Batrîncea, a declarat  că anume datorită insistenţei, manifestate, anterior, de protestatari, ANRE a decis aplicarea moratoriului asupra noilor tarife. “La etapa de atunci, le-a fost frică şi au decis să stopeze procesul. Probabil, au crezut că va fi frig şi oamenii se vor resemna. Totuşi, noi nu ne vom linişti şi nu vom permite sărăcirea în continuare a oamenilor. Nu vom permite ca lumea să fie alungată din propriile locuinţe. Noi vom apăra drepturile oamenilor. Aşa-zisul moratoriu trebuie să ia forma unei decizii definitive. La această etapă trebuie să fie păstrate tarifele precedente, iar în perspectivă trebuie să le revizuim în scopul micşorării”, a spus parlamentarul, subliniind că Guvernul este obligat să revină la compensaţiile nominative.
În timpul mitingului, preşedintele Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, însoţit de cîţiva deputaţi, au intrat în incinta ANRE pentru a informa conducerea instituţiei despre revendicările înaintate de cetăţeni. Revenit în faţa protestatarilor, Igor Dodon a relatat că a fost asigurat că şedinţa Agenţiei va avea loc în zilele următoare. „Decizia cea mai probabilă este încetarea creşterii tarifelor, dar acest lucru nu înseamnă că ne oprim. Îi putem influenţa doar prin proteste masive. Dacă vom ieşi cu toţii la proteste masive, vom obţine şi rezultatul definitiv – anularea tarifelor şi revenirea la compensaţiile nominative. În aşa caz, cei de-acolo nu vor avea alte soluţii şi voi fi nevoiţi să cedeze”, a spus Dodon.

20151027-003Vă amintim că, anterior, ANRE a decis majorarea tarifelor la energia electrică în proporţie de 37% şi la gaze – de 15%. La scurt timp după intrarea în vigoare a noilor tarife, Consiliul de administrare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a hotărît suspendarea temporară a noilor tarife şi organizarea unui audit al operatorilor reţelelor electrice şi de distribuţie a gazelor, declarînd că la examinarea problemei se va reveni după finalizarea auditului anunţat.

 În acelaşi timp, FMI a cerut autorităţilor moldoveneşti să majoreze tarifele la lumină, gaze şi căldură pînă la începutul sezonului de încălzite, aceasta fiind una dintre condiţiile înaintate de Fondul Monetar Internaţionale pentru semnarea noului memorandum de cooperare cu Moldova. 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă