PSRM

09 iunie 2023

Alla Darovannaia: cheltuielile aparatului de stat de nivel superior trebuie nu doar optimizate, ci reduse

Astăzi, Alla Darovannaia, deputat BCS a adus mai multe critici la rectificările la bugetul 2023, propuse de Guvern.

Potrivit deputatului, după rectificarea bugetului, deficitul bugetului de stat va rămâne la nivelul de 18,3 mld. lei, sau 6% din PIB-ul prognozat – cel mai mare deficit din istoria Republicii Moldova. Or, în 2022 deficitul bugetar a constituit – 3%, 2021 – 1,9%, 2020 pandemie – 5%, 2019 – 1,4% etc.

Totodată, Alla Darovannaia a menționat că soldul datoriei de stat a Republicii Moldova din 31 martie 2023, a însumat 96,6 mld. de lei, sau 34,3% din PIB, deservirea datoriei de stat pentru anul 2023 fiind prognozată în mărime de 5,3 mlrd. lei ori 8,2% din buget.

”In condițiile unui asemenea buget Guvernul a decis să-și majoreze salariile până la 50 184 de lei, iar statul va cheltui în acest scop 90 mln. de lei. Creșteți mai întâi salariile din educație și medicină, altfel RM va rămâne cu Guvernul, Președinția, și pensionarii”, a remarcat doamna Darovannaia.

Totodată, deputatul BCS a atenționat că în situația de criza profundă la care actuala guvernare a adus atât țara cât şi oamenii simpli este stringent necesar de adoptat masuri anticriză care ar presupune inclusiv reducerea cheltuielilor, dezicerea de privilegii si facilitați.

”Acest proces trebuie început acum, acțiunile să fie bine cântărite şi calculate, astfel încât să avem un aparat de stat necostisitor, iar activitatea acestuia să corespundă doleanțelor cetățenilor. Vă cer să ieșiți cu o inițiativă în acest sens, să înaintati propunerile dvs. și să ne arătați că nu vă sunt indiferente doleanțele celor care v-au votat”, a concluzionat Alla Darovannaia.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă