PSRM

13 august 2021

Alexandr Suhodolski către PAS: Ce urmează? Veți echivala Bașcanul cu președinții de raion și îl veți expulza din componența Guvernului?

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat la ședința de astăzi a Parlamentului că din componența Consiliului Suprem al Procurorilor nu trebuie să facă parte procurorul-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia, deoarece „acest lucru ar fi nedrept față de alți procurori ai raioanelor”.

În acest sens, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Suhodolski, i-a amintit lui Litvinenco că Găgăuzia nu este un raion, ci o autonomie.

„În 1994, când a fost adoptată Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, în care s-a ajuns la un consens între popoarele noastre, s-a declarat clar că autoritățile noastre, inclusiv bașcanul, sunt membri ai Guvernului. Adunarea Populară a UTA Găgăuzia are dreptul la inițiative legislative în Parlament. De asemenea, și procurorul Găgăuziei a fost pus în funcțiune în organul suprem de conducere al sistemului Procuraturii. Cum vă uitați la toate acestea? Următorul vostru pas va fi expulzarea Bașcanului din componența Guvernului? Sau vor fi în continuare desființate normele Adunării Populare cu dreptul de a ieși cu inițiative legislative în Parlament? Putem vedea clar acest lucru. Astăzi îl comparați pe procurorul nostru din Găgăuzia cu un simplu procuror al raionului. Așa va fi în continuare și cu Bașcanul: îl veți compara cu președintele de raion”, a spus Suhodolski.

aif.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă