PSRM

13 decembrie 2022

”Agenda Comună”: inițiativele legislative ale Guvernului subminează fundamentele democrației, drepturile și libertățile cetățenilor

Platforma ”Agenda Comună” s-a întrunit într-o nouă ședință. În cadrul discuției a fost analizată versiunea finală a Codului Electoral adoptată de Parlament. Documentul include mai multe propuneri și modificări semnalate anterior de reprezentanții Platformei în demersurile adresate Comisiei Electorale Centrale, Parlamentului Republicii Moldova, structurilor internaționale, inclusiv Comisiei de la Veneția, precum și în cadrul mesei rotunde organizate de Platformă.

De asemenea, în cursul întrevederii au fost discutate proiectele principalelor bugete ale țării, adoptate în prima lectură în termene record, cu numeroase încălcări procedurale. Au fost identificate și menționate mai multe lacune incluse de guvernare în aceste legi importante ale țării.

Membrii Platformei au constatat că Guvernul continuă să lanseze inițiative care subminează fundamentele democrației, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Este vorba, în primul rând, despre modificările operate la Legea cu privire la activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), precum și despre așa-numita „Lege Magnitsky”. Ambele proiecte fiind incluse deja în procedura legislativă.

Aceste proiecte pot fi folosite de autorități împotriva oponenților politici, a societății civile, a agenților economici, precum și a oamenilor simpli. Conceptele, semnificațiile și formulările ce se conțin în aceste două proiecte pot fi utilizate în mod abuziv și aplicate în raport cu oricare cetățean al țării.

În urma discuțiilor, s-a convenit sistematizarea expertizelor date de participanții la discuție proiectelor respective și elaborarea unui demers în adresa structurilor internaționale cu privire la riscurile adoptării acestor proiecte de lege în formulările propuse de autori, fiind însoțite de propunerile și amendamentele necesare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă