PSRM

07 iulie 2020

Adrian Lebedinschi: CSM ar urma să-și atribuie un control deosebit în gestionarea cazului jafului bancar

Clasa politică din Republica Moldova trebuie să se consolideze sub un mesaj comun privind investigarea fraudei bancare. În particular, deputații ar trebui să voteze o declarație comună în acest sens. Opinia aparține deputatului Adrian Lebedinschi, membru al Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și al Comisiei parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar.

„Politicienii ar trebui, în primul rînd, să vină cu unul și același mesaj legat de sustragerea miliardului. Aici chiar nu avem nicio contrazicere, doar că sunt cîțiva deputați care cumva sunt vizați în proces și ar avea alte interese. În rest, toți ceilalți deputați care suntem de bună credință ar trebui să venim cu un mesaj în susținerea tuturor factorilor de decizie și tuturor angajaților din sistemul de drept care gestionează acest caz”, a declarat Adrian Lebedinschi în cadrul dezbaterilor publice „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” organizate de către IPN.

Deputatul consideră că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să urmărească cu atenție sporită organele care anchetează cazul. Eventual, la o numită perioadă de timp să fie organizate audieri.

„Poate ar fi vorba și de o declarație comună care să o semneze și să o voteze deputați din plenul Parlamentului. Să fim mereu cu ochii pe ceea ce face procuratura pentru a nu admite careva abateri. Poate că ar fi bine să avem audieri în plenul Parlamentului măcar odată la două trei luni de zile cu referire la ceea ce se întâmplă, la ce etapă se află investigația. Poate nu cu numele persoanelor, dar ar trebui să cunoaștem care sunt solicitările procuraturii și ale CSM cu referire la cercetarea acestui caz”, a adăugat deputatul.

Adrian Lebedinschi precizează că CSM ar urma să-și atribuie un control deosebit în gestionarea acestui caz prin intermediul inspecției judecătorești, dar și a altor instrumente pe care le deține la nivel legal.

Ancheta de investigare a jafului bancar a evoluat comparativ cu un an în urmă, însă nimeni nu știe cît de mult în contextual în care membrii Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare din cadrul Parlamentului nu au acces la materialele cauzei penale. Opinia aparține deputatului Adrian Lebedinschi, membru al Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și al Comisiei parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar.

„Poate ar fi bine să fim atrași că experții în cadrul examinării acestei cauze penale sub semnătură de nedivulgare a informațiilor care ne vor fi aduse la cunoștință, să le fim de ajutor. Eu înțeleg că procuratura va evita atragerea politicienilor în cadrul acestui proces și aș vrea foarte mult să vină specialiști mult mai bine pregătiți”, a declarat Adrian Lebedinschi.

Deputatul susține că, pînă în 2019, menirea Procuraturii Anticorupție era de a distruge toate probele și de a orienta opinia publică într-o direcție greșită. Oficialul crede că într-un final va fi creat un grup de lucru format din judecători din prima instanță, judecători de la Curtea de Apel și judecători ai Curții Supreme de Justiție care vor cerceta furtul miliardului.

„Am impresia că noi vom ajunge în momentul în care va fi format un grup de jucători din prima instanță, a doua – Curtea Apel, Curtea Supremă care vor fi asigurați pe deplin cu securitate și care vor fi desemnați pentru cercetarea furtului miliardului. Altă soluție eu nu văd. Diferiți procurori, diferiți judecători pînă intră în esență, pînă văd care este situația. Ei sunt cetățeni care zi de zi se deplasează la serviciu, vin înapoi, sunt supuși unui pericol”, a declarat deputatul.

Adrian Lebedinschi precizează că acest lucru trebuie, aplicat deoarece procuratura se adresează instanțelor pentru a pune sechestru pe bunurilor unde există suspiciune că au fost utilizați bani din cele trei bănci, iar instanța afirmă că nu există motive pentru a fi aplicat sechestru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă