PSRM

21 martie 2024

Adrian Albu: Votul prin corespondență nu vă va salva. Moldovenii nu mai cred în minciunile voastre galbene

Astăzi, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului pilot de vot prin corespondență, deputatul BCS, Adrian Albu a explicat esența acestui proiect nociv, care nu are nimic comun cu grija față de diasporă.

Deputatul a subliniat că adevărata ”dragoste” față de cetățenii noștri aflați peste hotare guvernarea PAS a demonstrat-o prin:
-majorarea de trei ori a costului poliței de asigurare medicală pentru cei plecați peste hotare, ajungând la 12636 lei;
– taxele vamale pentru coletele expediate de cei din diasporă atunci când coletul are o valoare mai mare de 150 euro, anterior fiind de 300 euro;
– obligația cetățenilor de a demonstra veniturile pe care le-au obținut, lucrând, inclusiv la negru, în străinătate, acum fiind în imposibilitate de a-și procura o casă;
– umilința la care a fost supusă mama judecătorului Ion Chirtoacă, în așa numitul pre-vetting.

Totodată, Adrian Albu a menționat că potrivit CEC, implementarea acestui proiect ar putea să ne coste cca 140 mln lei, sau 8 mln dolari.

”Vom achita 1,2 mln lei pentru un subsistem care nu e clar cine și când o sa-l dezvolte. Votul unui singur cetățean din Canada și SUA, va costa de la 2000 lei până la 3500 lei pentru ambele scrutine și referendumul propus, altfel spus de la 4,5 $ pînă la 50 $ pentru o expediere, în funcție de zona în care locuiește. Alte cheltuieli se vor face pentru cele 7 plicuri, instrucțiunile privind procedeul de vot, 3 sigilii autocolante, timbrele preplătite și însăși buletinele de vot, care vor costa cel puțin – 500 lei. Plus salariile lucrătorilor din consiliul electoral de circumscripție distinct care va fi creat anume pentru votul prin corespondență. În total, cca 140 mln lei, sau 8 mln dolari”, a menționat Albu.

Deputatul socialist a adresat mai multe întrebări guvernării pe marginea acestui proiect, precum: De ce au fost selectate anume Canada și SUA unde în total locuiesc circa 80 de mii de cetățeni moldoveni, pe când în Italia – între 250-300 mii de cetățeni, în Franța intre 100 -160 mii, iar în Rusia aproximativ 355 mii de cetățeni ai țării noastre. Cum se va asigura secretul votului pe teritoriul altor state? De ce în grupul de lucru pe acest proiect nu a fost invitat măcar un reprezentat al opoziției, parlamentare sau extraparlamentare.

”Noi nu suntem împotriva voturilor alternative, dar Sufragiul trebuie să ofere posibilitatea fiecărui cetățean să-și exercite dreptul la vot în condiții egale. Greșiți dacă credeți că acest procedeu vă va permite să falsificați sau să anulați scrutinul electoral, în caz că nu veți fi mulțumiți de rezultat! Moldovenii au crezut destul în minciunile voastre galbene”, a concluzionat Adrian Albu.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă