PSRM

18 octombrie 2017

Adresarea Președintelui Igor Dodon către cetățeni cu ocazia derapajelor anticonstituționale și lansării acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova!Î
n 2016, poporul Republicii Moldova a recâștigat dreptul de a-și alege direct Președintele. După 20 de ani de așteptare, pe data de 13 noiembrie 2016, oamenii au ales în mod direct Președintele țării. A fost o victorie istorică a cetățenilor în lupta cu acei care și-au închipuit că pot substitui poporul într-un exercițiu atât de important cum este cel de alegere a șefului statului. Dar, în 2016 a fost câștigată doar o bătălie, nu și lupta pentru atingerea scopului final – un Președinte ales de către popor cu împuterniciri suficiente pentru a soluționa majoritaea problemelor țării.
În 2017, am asistat la numeroase acțiuni împotriva Președintelui Republicii Moldova, de la cele legate de preluarea instituțiilor subordonate, tentativele permanente de limitare în drepturi, pînă la cea de ieri: suspendarea din funcție a șefului statului pentru numirea în funcție a ministrului Apărării, utilizînd la propriu Curtea Constituțională și făcînd un pas spre uzurparea deplină a puterii în stat. Încălcînd în cel mai grosolan mod constituția Republicii Moldova, creînd un precedent în premieră pentru țară, toată componența Curții Constituționale s-a discreditat definitiv, iar acțiunile acestor judecători trebuie analizate minuțios prin prisma legii.Ei au încercat să oblige șeful statului să le facă jocul meschin îndreptat împotriva țării și instituțiilor statului. Afirm odată în plus cu toată responsabilitatea că în calitate de șef al statului nu voi ceda!

Am mai spus-o de multe ori, repet, port răspundere doar în fața poporului Republicii Moldova, respectiv nici un fel de instanță nu mă poate obliga să semnez ceea cu ce nu sînt de acord, exercitînd această funcție în numele poporului. Cum am menționat ieri toate deciziile dubioase ale acestei Curți Constituționale vor fi revizuite după alegerile parlamentare.

Majoritatea parlamentară ar fi putut alege o altă cale și anume impeachementul, dar ei au frică de vocea poporului, ei s-au obișnuit să trișeze, să corupă, să cumpere, dar nu să joace conform regulilor de joc. Conform regulilor de joc ei pierd și vor pierde.

Stimati cetateni,

Guvernarea a făcut tot posibilul pentru a diminua din atribuțiile șefului statului, chiar dacă logica lucrurilor spune că, după revenirea la alegerea directă a Președintelui de către popor, din contra, prerogativele ar trebui sporite.

În paralel cu aceste atacuri ale guvernării, am fost martorii unor atacuri masive și care de multe ori au trecut peste orice limită morală din partea așa-zisei opoziții pro-europene. Acuzații nefondate, atacuri la persoană, provocări de diferit tip, manipulări, linșaj mediatic – toate acestea au fost instrumente de lucru folosite constant de așa-numita opoziție pro-europeană împotriva Președintelui RM.

În loc să răspundă pozitiv apelului pe care l-am făcut imediat după învestirea în funcție – de a face front comun împotriva guvernării care a capturat statul, opoziția pro-europeană a preferat să facă jocul puterii, acel joc care are drept scop distrugerea și izolarea politică a Președintelui RM, neînțelegând că astfel ei au declarat indirect război la peste jumătate din populația țării, care a ales, prin vot direct, Președintele

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova!

Indiferent de aceste atacuri masive din două părți, în 2017, am reușit nu doar să rezistăm, ci și să obținem unele rezultate frumoase pentru țară. În această perioadă, Președinția:

– a blocat numeroase derapaje și legi cu caracter antipopular ale guvernării;
– am reușit să reanimăm relațiile tradiționale de prietenie și colaborare cu partenerii noștri din Est;
– s-a ameliorat situația legată de exporturile în Federația Rusă;
– s-au soluționat unele dintre problemele cu care se confruntau cetățenii noștri ce muncesc în Rusia;
– s-a reușit restabilirea prestigiului Președinției și a încrederii oamenilor în această instituție importantă în stat (lucru ce reiese inclusiv din sondaje);
– s-a reușit echilibrarea situației politice din Republica Moldova, Președinția intervenind de fiecare dată când s-a încercat divizarea societății pe criterii false și periculoase, totodată, care ar fi putut dinamita situația politică internă.

Tot în această perioadă, am pus bazele unor importante procese sociale și economice ce vor acorda o șansă de viitor Republicii Moldova. Astfel, am demarat un important proiect de amenajare a complexurilor sportive în localitățile, un alt proiect național ține de contribuția la amenajarea sau reconstrucția tuturor grădinițelor din întreaga țară, facilitarea deschiderii afacerilor în mediul rural ș.a.

Stimați compatrioți!

În condilii dificile, am reușit să înregistrăm și succese de ordin politic, în beneficiul cetățenilor, așa cum am promis în timpul campaniei electorale a alegerilor prezidențiale.

Cu regret, alte inițiative legislative cu care am venit în calitate de șef al statului și care vizeaza în mod special protecția socială a populației, educația, sănătatea, dezvoltarea economică au fost blocate de către guvernare, la fel cum a fost blocată și inițiativa de organizare a unui referendum republican consultativ pe data de 24 septembrie 2017. Pentru mine, și cred că și pentru oricare dintre dvs., este absolut clar care ar fi fost rezultatele acestui referendum.

Stimați cetățeni!

– În situația în care puterea și opoziția pro-europeană fac tot posibilul pentru discreditarea și pentru limitarea în acțiuni a Președintelui țării;
– în situația în care Președinția e blocată din toate părțile atunci când încearcă să intervină pentru asigurarea unui echilibru în societate și pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii;
– în situația în care marea majoritate a clasei politice refuză să înțeleagă că un Președinte ales de către întreg poporul trebuie nu limitat, ci abilitat cu atribuții legale pentru a fi la nivelul așteptărilor cetățenilor și pentru a-și putea onora obligațiunile, contribuind la soluționarea problemelor;
– în situația în care starea de lucruri în Republica Moldova degradează tot mai mult, iar forma parlamentară de guvernare și-a epuizat potențialul, dovedind că nu poate furniza instrumentariul necesar pentru relansarea și dezvoltarea armonioasă a țării;
– în situația în care Președinția și opoziția socialistă e lipsită de posibilitatea de a organiza chiar și un referendum republican consultativ;
Pentru Moldova nu există altă soluție, decît trecerea la o formă de guvernare prezidențială, cît mai rapid.

Anunțăm despre demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare.

Dragi prieteni!

Timp de peste 26 de ani, în Republica Moldova s-au tot făcut experimente politice. Cu ce s-au soldat acestea, am văzut cu toții. De aceea, vă îndemn să conștientizăm importanța momentului prin care trecem și să luăm decizia care se impune. Timpul experimentelor a trecut. A venit timpul să ne luăm soarta în mâini și să ne construim singuri viața pe care o merităm cu toții.

Forma prezidențiala de guvernare e unica șansă de viitor a Republicii Moldova și vom valorifica această șansă împreună!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă