PSRM

11 aprilie 2024

Adela Răileanu: Consiliul Audiovizualului a devenit o simplă marionetă în mâinile guvernanților

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu, a criticat dur activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova în urma raportului în Parlament a președintelui acestei structuri, Liliana Vițu. Deputatul a menționat că părtinirea politică a membrilor Consiliului pune sub semnul întrebării profesionalismul acestora și este o dovadă a existenței unei puteri autoritare.

„După ce am ascultat raportul președintelui Consiliului Audiovizualului constat cu dezamăgire cât de mare este discrepanța dintre realitatea urâtă pe care o trăiește audiovizualul nostru și imaginea idealizată prezentată în acest raport”, a subliniat Adela Răileanu.

Potrivit deputatului, nu mai este un secret pentru nimeni că Consiliul Audiovizualului este subordonat politic, că instituția publică Teleradio-Moldova este capturată de partidul puterii, că un număr mare de televiziuni private au fost lichidate arbitrar de guvernare prin intermediul unor Comisii și autorități, fără consultarea Consiliului Audiovizualului și că nimeni nu mai respectă Codul serviciilor media audiovizuale.

” Această realitate alarmantă s-a regăsit și în recentul raport al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Suntem criticați pentru că autoritățile atentează la libertatea de exprimare – una din valorile esențiale ale spațiului european”, a spus Adela Răileanu, menționând că autoritățile ignoră această critică.

În opinia deputatului, Consiliul Audiovizualului nu servește intereselor cetățenilor, dar s-a transformat într-o marionetă a Guvernului, incapabilă să-și îndeplinească rolul fundamental – să asigure echitate și independență în domeniul audiovizualului. Între timp, bugetul Consiliului crește anual (de la 11 milioane de lei în 2021 la peste 17 milioane de lei în anul curent.

Adela Răileanu a solicitat Parlamentului să redea independența Consiliului Audiovizualului și să nu se mai amestece în activitatea acestuia. ”Acesta va fi un pas hotărât pentru democrație și libertatea de exprimare”, a subliniat deputatul.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă