PSRM

22 septembrie 2022

Adela Răileanu: singura realizare a acestei guvernări – să construiască o lume paralelă în care oamenii sunt vrăjiți zilnic de la televizor că vremurile bune vor veni odată

Luarea de cuvînt a deputatului PSRM Adela Răileanu în cadrul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură înaintată de fracțiunea BCS împotriva activității actualului Guvern.

”Stimați cetățeni și dragi colegi,

Avem aici, în această sală o garnitură guvernamentală, care își trăiește coșmarul vieții. Eu sunt sigură că unii dintre ei numără zilele, când acest Guvern va fi demis, ca să poată scăpa de suferința morală prin care trec.

Dacă, vă amintiți, ei din primele săptămâni de lucru se plângeau că un ministru nu poate trăi cu un salariu de 14 mii de lei și că este imposibil să lucrezi fără zile de odihnă.

Unii dintre ei au considerat că viața la Guvern nu se va deosebi cu mult de viața din ONG-uri, petrecută prin workshop-uri, teambuilding-uri și cofeebreack-uri. Dar s-au înșelat. Puterea dată de popor, nu este un grant oferit, pentru ochi frumoși și rapoarte trucate.

Guvernarea înseamnă să te muți cu traiul la muncă. Înseamnă să mergi în sat și să-l întrebi pe om, cum trăiește, ce-l doare. Guvernarea înseamnă să îți sacrifici numele, timpul și sănătatea în interesul omului, care ția dat puterea.

Mulți dintre ei,  încă nu au înțeles unde au nimerit. Iată de ce avem un Guvern, care a pierdut trei miniștri, într-un singur an și credeți-mă sunt mulți, care vor să plece, dar nu li se permite. Premierul încearcă să ne convingă, că gestionează treburile în Guvern ca într-o echipă de fotbal. Doar că fotbaliștii joacă cu mingea, voi însă vă jucați cu destinul unei țării.

Să nu uităm că acești ”fotbaliști” conduc țara în stare de urgență, aproape de când au intrat în Guvern. Ei au gestionat miliarde de lei, fără transparență și fără să consulte opinia Parlamentului.

Gazul, electricitatea, produsele alimentare, medicamentele, scot ultimii bani din buzunarele moldovenilor. Guvernul, ce face? În loc să ajute oamenii, le aruncă ”praf în ochi”. Se laudă la toate tribunele, că au aprobat un pachet de măsuri – ”salvator”. Dar ei nu au cum să înțeleagă, că nu poți face mare lucru, cu o mie de lei, când factura la gaz și lumină, îți ia jumătate din salariu, iar la unii chiar tot salariul. În loc să intre în pământ de rușine, ei se mai fălesc cu acest lucru.

Se laudă cu lucruri mărunte și ne țin de proști pe toți… și din păcate le reușește. Dar vă explic de ce. Ei au cea mai puternică artilerie mediatică din toate timpurile. Scuzați că folosesc acest termen militar, dar cu adevărat suntem într-o luptă informațională, declanșată de autorități împotriva populației. Niciun Guvern anterior, nu a impus propaganda de stat cu atâta agresivitate.

Aruncați o privire în câmpul mediatic și veți înțelege, de ce actualei guvernări îi reușește să țină de proști o țară întreagă. Toate televiziunile critice, au fost reduse la tăcere, ori sunt aduse la condiția să se închidă.

Nu mai vezi investigații jurnalistice cu dezvăluri și titluri bombastice, iar cele care se fac, tot în opoziție bat, iar despre guvernare … niciun cuvânt. Și nu pentru că ei ar fi curați, dar pentru că ei au gâtuit tot câmpul mediatic, iar ong-urile loiale, raportează în toată lumea că la noi înflorește libertatea de exprimare.

O masivă rețea de ONG-uri, care până anul trecut, loveau din toate tunurile în fostele guvernări, au intrat în regim de somn adânc, ori s-au specializat în poeme lirice și în proslăvirea  regimului de la guvernare. Cei plătiți generos din fonduri străine, credeți că vor înțelege pensionarul sărac, ieșit cu pantalonii rupți la protest? Nu, ei îl vor fotografia, îl vor filma și îl vor batjocori, stârnind dispreț și ironie față de oamenii care critică guvernarea.

Să nu uităm că între timp Consiliul Audiovizualului și Teleradio-Moldova au fost trase sub Parlament. Nu m-aș mira dacă politica editorială a televiziunii publice, ar fi decisă în această instituție sau de vis -a- vis, prin ONG-uri, sau pe la Comisia pentru Situații Excepționale. Că așa am ajuns: să fim conduși de comisii, de  consultanți din umbră, plătiți cu bani din afară.

Iată de ce actualul Guvern încă se mai crede veșnic și nu se teme de furia poporului. Pentru că emoțiile și conștiința oamenilor, mai sunt încă sub controlul buletinelor de știri propagandistice, mai sunt contaminate, non-stop, de infanteriile de trolli, plătiți cu bani grei de prin off-shoruri.

Da, asta este singura realizare a acestei guvernări – să construiască o lume paralelă, o țară paralelă, în care oamenii sunt vrăjiți zilnic de la televizor, că vremurile bune vor veni, dacă nu la iarnă, atunci, la primăvară. Dacă nu la primăvară, atunci la vară. Marea problemă este că și cei de la guvernare au început să creadă în aceste iluzii și preferă să facă abstracție de coșmarul pe care l-a creat acest Guvern și pe care îl trăiesc oamenii.

Iată de ce, mare le va fi decepția și zgomotoasă le va fi căderea, când moldovenii vor ieși din această iluzie. Eu zic să-i salvăm azi de furia oamenilor. Vă invit să votăm demisia acestui Guvern și să-i trimitem să se odihnească, să se reabiliteze, căci tare-s chinuiți și obosiți”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă