PSRM

14 martie 2024

Adela Răileanu: realitatea din spatele discursurilor pompoase ale guvernării este diferită

În discursul său pe marginea raportului Guvernului, deputatul BCS, Adela Răileanu a evidențiat discrepanța dintre discursurile pompoase ale guvernului și realitatea din spatele acestora.

Potrivit deputatului PSRM, guvernul se laudă cu creșterea salariilor, dar inflația a erodat majorările, lăsând o creștere reală de doar 3.4% pentru oamenii simpli, în timp ce miniștrii au avut creșteri salariale de peste 300%. ”Prețurile la bunuri și serviciile de bază au crescut semnificativ. Cel mai mult s-a scumpit transportul public – cu 25%. Prețurile la serviciile de apă și canalizare au crescut cu 14 la sută. Produsele alimentare esențiale s-au scumpit de câteva ori”, a menționat Adela Răileanu.

Deputatul și-a exprimat indignarea că în loc să vină cu măsuri care să reducă sărăcia, Guvernul se aventurează în cheltuirea banilor publici, pentru birocrație, propagandă, achiziții militare.

Potrivit Adelei Răileanu, Agenția Servicii Publice are în plan să aloce nu mai puțin de 3 milioane de lei pentru promovare. Doar pentru centrul ”Patriot” vor fi cheltuiți 20 de milioane, au sporit cheltuielile pentru aparatul administrativ prin creșterea numărului miniștrilor cu 56%, a viceprim-miniștrilor cu 100%, a secretarilor de stat cu 64%.

” Între timp, Guvernul se pregătește să majoreze în 2024 cheltuielile administrative, după ce va prelua o parte din salariații de la Președinție. În an electoral, Maia Sandu vrea să raporteze că și-a redus cheltuielile la Președinție, pentru a da bine la electorat”, a subliniat deputatul socialist.

Adela Răileanu a mai subliniat că în ultimii trei ani datoria de stat a Moldovei a crescut cu 30 de miliarde de lei, iar din cauza acestei guvernări, moldovenii au achitat pentru gaz, un preț de 4 ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai mare decât media regională.

”Economiștii au calculat că pentru actualul sezon de încălzire noi vom plăti în plus pentru gazele naturale peste 4,5 miliarde lei – o sumă uriașă, aruncată pe foc. Câte se puteau realiza cu acești bani? Pregătiți-vă să răspundeți și voi la celebra întrebare, unde-i miliardul?”, a finalizat Adela Răileanu.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă