PSRM

13 iunie 2022

Adela Răileanu: Guvernarea de la Chișinău a mai primit un cartonaș roșu. De această dată, din partea Comitetului de Miniștri al CoE

Guvernarea de la Chișinău a mai primit un cartonaș roșu. De această dată, din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Instituția europeană a trecut Republica Moldova în procedură avansată de monitorizare – semnal puternic de retrogradare în materie de protecție a drepturilor omului. Despre aceasta deputatul PSRM, vicepreședintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adela Răileanu, a scris pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și decizia instituției europene.

„Motivul care a dus la această penalizare, stă în amendarea în 2021 a legislației audiovizualului și trecerii sub control politic a instituției publice „Teleradio Moldova”.
Am avertizat în repetate rânduri asupra caracterului antidemocratic al antireformei promovate, cu pași rapizi, de către deputații PAS, prin amendarea Codului Audiovizualului. A venit vremea ca și la cel mai înalt nivel, al Consiliului Europei, să se spună cu text deschis, că legea votată de PAS nu corespunde criteriilor Consiliului Europei, iar impunerea unui control politic asupra audiovizualului, mai ales la compania publică „Teleradio-Moldova”, nu este compatibil standardelor Consiliului Europei. Comitetul de Miniștri subliniază impactul negativ pe care legea PAS l-ar putea avea asupra libertății de exprimare și asupra independenței și pluralismului în radiodifuziunea publică. În decizia sa, Comitetul de Miniștri a încurajat autoritățile să revizuiască prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, pentru a se asigura că acestea oferă garanții clare pentru o veritabilă independență a Consiliului Audiovizualului și inamovibilitatea membrilor săi, precum și să excludă un posibil control politic al „Teleradio-Moldova”. Stimați cetățeni, oare cine ar mai trebui să vină cu semnale de alarmă și să ne avertizeze că PAS și-a subjugat politic tot audiovizualul? Ce trebuie să se mai întâmple, ca ei să înțeleagă că guvernează doar prin abuz și își asumă decizii care prejudiciază grav imaginea țării noastre pe arena internațională?”, a mai scris Adela Răileanu.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă