13 martie 2017
Votul “la pachet”, din data de 9 martie, a adus pagube în valoare de 7 milioane de lei bugetului municipal
Consilierii municipali din fracțiunea Partidului Socialiștilor, au relatat în cadrul unui briefing despre votul “la pachet”, de la ședința Consiliului Municipal din 9 martie, când mai mult de 80 de întrebări privind problema terenurilor au fost aprobate fără să fie puse în discuție.
Potrivit socialistului, Gaik Vartanean în urma unui singur astfel de vot, bugetul municipal al capitalei a suferit pagube în valoare de circa 7,5 milioane de lei. Sunt datele unei analize preliminare care la moment se verifică.
„Pentru a fi clar, ce semnifică această sumă pentru bugetul municipal – cu ajutorul acestor bani se putea de deschis 15-20 de grupe în grădinițe”, – a spus Vartanean.
Consilierul Victor Poleacov a explicat ce înseamnă „votul la pachet” și de ce este ilegal. Potrivit lui, ordinea de zi a ședinței Consiliului ar trebui să fie clară, iar fiecare întrebare trebuie să fie discutată și supusă votului.
Cu toate acestea, la ședința din data de 9 martie, trei întrebări conțineau câte 80 de subîntrebări fiecare. Aceste chestiuni au fost votate “la pachet”, fără ca fiecare subpunct să fie discutat.
„Un astfel de vot nu este transparent și contravine documentelor care reglementează activitatea Consiliului Municipal, adică, este ilegal”, a declarat consilierul socialist Victor Poleacov. Potrivit lui, acest lucru trebuie să-l cunoască președintele ședinței municipale, consilierul Ion Ștefăniță.
„Suntem împotriva votului ” la pachet”, pentru că în acest fel, cu ajutorul unor comisioane ilegale și a corupției încearcă să se includă decizii ilegale”, – a declarat consilierul PSRM, Alexandr Odințov. El a adus exemple de încălcări flagrante, pe care și le-au permis consilierii municipali în seara de 9 martie, după ce fracțiunea PSRM a părăsit sala de ședințe.
“La pachet” au votat fracțiunea PL, PPEM, doi liberal-democrați, un democrat, Natalia Vîsotina, Oleg Onișcenco și Ion Ștefăniță.
În special, consilierii enumerați au confirmat dreptul de proprietate asupra terenului, care a fost vândut în 2016 unei alte persoane private. „Nu numai că Consiliul Municipal nu are dreptul să recunoască dreptul de proprietate, o poate face numai instanța de judecată – în acest caz, a fost recunoscut dreptul de proprietate asupra acelor persoane care și-au vândut deja terenul său”, – a spus Alexandr Odințov.
Altă soluție “la pachet” a fost luată la Botanica, pe terenul de joacă în curtea blocurilor de locuit, amplasate în spatele „McDonalds”, la intersecția străzilor Decebal – Dacia, fără o licitație, au fot alocate 17 ari companiei Stilproiect-lux, care se presupune că este afiliată conducerii Primăriei municipiului Chișinău, pentru a construi un complex rezidențial cu mai multe etaje.
O altă încălcare flagrantă: în urma votului „La pachet” la Botanica, in apropiere de Centrul de pregătire Olimpică, pe terenul, care anterior a fost alocat pentru construirea unui complex sportiv, se planifică să se construiască o clădire rezidențială cu 16 etaje, contractantul – compania „Agregat”.
Consilierul, a menționat, de asemenea, că miercuri, 15 martie, la ora 13:00, va avea loc o audiere publică cu privire la demolarea celor două clădiri din sectorul Râșcani al capitalei în zona Palatului de Cultură al Sindicatelor. El a menționat că, pe lângă toate construcțiile ilegale, Primăria a început demolarea ilegală a clădirilor.
„Chiar dacă clădirea este construită cu încălcări grave, demolarea ei trebuie să se efectueze în conformitate cu legea și să nu arate ca un „ordin” a unui agent economic împotriva altuia”, – a declarat socialistul.
La briefing a fost ridicată problema responsabilității conducerii Primăriei privind reținerea reparațiilor pe bulevardele Negruzzi, Ștefan cel Mare și strada Alecsandri. Din cuvintele lor, rezultă că repararea străzilor nu este finalizată, din cauza cetățenilor cu dizabilități, despre care Primăria a uitat în procesul proiectării străzilor reparate. Potrivit consilierilor, acest lucru reprezintă un cinism fără margini.
„De la început, primarul, Dorin Chirtoacă, și șeful Direcției Transport, Igor Gamrețchi nu au prevăzut locuri de parcare pe strada V. Alecsandri, iar acum se află că ei nu s-au gândit la persoanele cu dizabilități. Adică, potrivit lor, acești oameni nu le permit să finalizeze lucrările de reparație. Acesta reprezintă deja un cinism fără margini, propria incompetență și incapacitate de planificare să fie pusă pe umerii cetățenilor – a spus consilierul municipal din fracțiunea Partidului Socialiștilor, Gaik Vartanean.
Consilierii cred că problema funcțiilor speciale și locurilor pentru persoanele cu dizabilități trebuia să fie soluționată în etapa de proiectare, prin organizarea audierilor publice.
„Nouă, consilierilor municipali, ne-au fost prezentate actele pentru reparația a trei străzi, numai după ce am insistat, menționând că proiectul nu este necesar, deoarece pur și simplu se renovează străzile. Ca mai apoi Chirtoacă, personal, să includă schimbări în aceste documente, mărind suma costurilor la 800 de mii de euro. Numai parcarea de pe strada V.Alecsandri costa mai mult de 200 de mii de euro. Și acum ei doresc să încludă în consiliul municipal decizia privind un alt împrumut de mai mult de 3 milioane de euro, iar noi suntem acuzați că suntem contra acestei decizii, – a menționat Alexandr Odințov.
Una din temele briefingului a fost semnarea în decembrie 2016 de către Primăria Chișinău a unui acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea proiectului de eficiență energetică și izolarea termică a blocurilor de locuit.
„În ceea ce privește eficiența energetică – noi suntem pentru, ca investițiile să vină la Chișinău, ca clădirile să fie reconstruite și ca orașul și locuitorii săi să achite mai puțin pentru energia termică – a menționat Gaik Vartanean. Cu toate acestea, experiența anterioară a unui proiect similar în 2013, spune că banii pot fi cheltuiți în alte scopuri, sau pur și simplu furați „.
Consilierul a reamintit proiectele de reparare a drumurilor, construcția unei străzi pietonale și primul proiect de eficiență energetică, care au fost realizate cu încălcări grave.
În special, potrivit raportului primului proiect de eficiență energetică, în cele 20 de case în care s-au efectuat lucrări de izolare termică, nu s-a efectuat nici o lucrare, iar două case din listă nici măcar nu au fost construite. Respectiv, banii au fost prescriși pentru obiective inexistente.
Consilierii sunt indignați de faptul că conducerea primăriei aprobă inițial proiecte de finanțare fără nici un mecanism de realizare a acestora, iar apoi cu stiloul care are poate fi șters, fac corectări în proiecte.
Socialiștii susțin că acordul de împrumut ar trebui să fie semnat numai după efectuarea unei expertize, realizarea condițiilor tehnice și identificarea resurselor financiare. În caz contrar, „banii vor fi pur și simplu furați. Suntem împotriva acestui lucru „– a spus Vartanean.