PSRM

08 septembrie 2015

Partidul Socialiștilor solicită convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare a Parlamentului şi anunţă mobilizarea generală pentru proteste

Socialiștii consideră că Republica Moldova se află astăzi într-o situație prerevoluționară. Continuă jafurile din sistemul bancar, populația sărăcește în mod dramatic, marii corupți nu au fost condamnați, guvernarea este plină de aroganță și își sfidează direct propriii cetățeni. Există riscul real al răbufnirii unor proteste violente, fiindcă oamenii nu mai pot îndura bătaia de joc din partea guvernării.

Există toate temeiurile să presupunem că cei care au venit la putere pe baricade, la 7 aprilie 2009, riscă să plece luați pe sus de revolta populației. Aceasta e karma lor politică. Așa cum au venit, așa vor pleca.

Reiterăm susținerea noastră pentru protestul pașnic al cetățenilor din 6 septembrie. Am declarat duminică și repetăm astăzi că noi, socialiștii, împărtășim nemulțumirea cetățenilor. Mesajele noastre de acum jumătate de an au fost vociferate de zeci de mii de cetățeni în Piața Marii Adunări Naționale: înlăturarea de la putere a oligarhilor, recuperarea miliardului furat, organizarea alegerilor anticipate și revenirea la procedura de alegere a șefului statului prin vot direct.

Noi avem agenda proprie, a PSRM, pentru ca aceste revendicări să fie obținute cât mai curând.

Pentru realizarea acestor obiective Partidul Socialistilor declară categoric:

1.Fracțiunea parlamentară solicită oficial convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului Republicii Moldova, la care să fie puse în discuție și spre votare următoarele subiecte:

–         Autodizolvarea Parlamentului Republicii Moldova și organizarea alegerilor anticipate. Conform prevederilor legale, cu jumătate de an pînă la expirarea mandatului președintelui, adică pînă la 22 septembrie, pot fi inițiate procedurile care vor duce la alegeri parlamentare anticipate.

–         Modificarea prin vot parlamentar a articolului din Constituție privind modalitatea de alegere a șefului statului, pentru a reveni la alegerea președintelui prin vot direct.
–         Demiterea pe rînd sau ”la pachet” a guvernatorului Băncii Naționale, a Procurorului General, a directorului CAN, presedintelui CEC și a directorului ANRE, care au fost aleși pe criterii politice și au dezonorat funcțiile în care au activat.
–         Scoaterea imunității parlamentare pentru a evita în viitor actele de corupere a deputaților și pentru a-i putea pedepsi conform legii, ca pe orice cetățean.

2.Dacă solicitările și revendicările noastre nu vor primi un răspuns din partea majorității parlamentare pînă pe 22 septembrie, noi ne rezervăm dreptul de a purcede la activități care ne vor permite să atingem obiectivele noastre pe alte căi decît cele parlamentare:
–         Partidul Socialistilor anunţă mobilizare generală pentru manifestații de amploare cu pichetarea cladirilor guvernamentale, inclusiv Parlamentul RM şi Preşedinţia cu scopul obţinerii demisiei incorpore a guvernării şi provocarea alegerilor anticipate. Între timp, vom protesta punctual împotriva fărădelegilor care se produc în municipiul Chișinău și în raioanele țării. De fiecare dată vom urmări atingerea unor rezultate concrete.
–         Imediat după 22 septembrie, Partidul Socialiștilor lansează inițiativa de colectare a semnăturilor pentru a organiza un referendum la care să fie votată forma de alegere a președintelui țării prin votul direct al cetățenilor. Venim cu un apel catre alte organizații politice sau civice să se implice în campania de colectare a semnăturilor pentru alegerea președintelui țării prin vot direct.

3.Venim la această conferință și cu un cuvânt de solidarizare cu protestatarii care au fost reținuți pe 6 septembrie în fața Procuraturii Generale. Cerem eliberarea grupului de protestatari conduși de Grigore Petrenco și suntem gata să venim cu orice susținere de ordin juridic în ajutorul acestora. Așteptăm și din partea altor partide şi organizaţii un mesaj de susținere a protestatarilor reținuți. Lupta politică împotriva guvernării corupte presupune și un dram de colegialitate, deci să nu demonstrăm egoism de grup.

Totodată, este important să menționez încă o dată că noi, socialiștii, avem propria noastră agendă politică, vom avea acțiunile noastre concrete și avem o altă viziune asupra viitorului Republicii Moldova decât organizatorii Platfomei DA. Noi suntem împotriva aderării la NATO, suntem împotriva integrării în UE, suntem împotriva Unirii cu România.

Însă lupta viziunilor politice trebuie să se desfășoare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care vor urma. Mai întîi, să scăpăm de această guvernare putredă de coruptă și antisocială.

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă