PSRM

13 iunie 2014

Igor Dodon

I.Dodon: ”Noi știm ce facem, pentru ce luptăm și vom avea rezultate!”

– Se pare că toate partidele au început deja cursa preelectorală.
-Pentru a incita telespectatorii ţin să menţionez că socialiştii vor avea 5 teze, pe care le vor promova. Acestea ţin nu doar de campania electorală. Este vorba despre valorile, pe care le vom apăra indiferent de conjunctură şi de rezultatele alegerilor: Uniunea Vamală, limba şi statalitatea moldovenească, biserica, federalizarea ţării pentru soluţionarea diferendului nistrean (de acum încolo şi găgăuz) şi soluţionarea problemelor social-economice.

– Cum va fi această campanie electorală, care, oficial, va începe la toamnă?
– Va fi una complicată, deoarece va fi decisivă pentru majoritatea actorilor politici. Dacă vorbim despre partidele din Alianţă – Filat, Plahotniuc – cel mai probabil rezultat ar fi eşecul acestora în scrutinul parlamentar, după care va urma o perioadă complicată de aflare în opoziţie. În ultimii 5 ani s-au comis atîtea greşeli, a fost atîta hoţie, încît la mulţi dintre aceştia nu le va fi de ajutor nici imunitatea parlamentară. Personal, nu exclud că cineva se va vedea nevoit să părăsească de urgenţă Moldova, pentru a se stabili cu traiul în alte ţări.

– În 2010 de asemenea, s-a vorbit despre aceasta.
– A venit timpul acţiunilor. În ultimii 23 de ani, odată cu venirea fiecărei guvernări noi, au răsunat promisiuni de a pedepsi anumite persoane, dar nu s-a produs nimic în acest sens. Este o mare greşeală. Dacă nu vom da peste mîini, dacă nu-i vom pune la dubă măcar pe principalii inculpaţi, nu vom învăţa nimic. Dacă vom începe a pune la puşcărie pentru hoţie, pentru corupţie, guvernarea va deveni mai responsabilă. A venit timpul să modificăm situaţia deja după alegerile din toamnă. Şi noi vom face acest lucru, promit. Şi noi mereu ne ţinem de cuvînt. De aceea, pentru PLDM şi PDM aceste alegeri au un caracter de importanţă vitală, deci vor lupta prin toate modalităţile – prin falsificări, prin cumpărare de voturi. Chiar şi pentru liderul Partidului Comuniştilor această luptă poate deveni ultima şi decisivă. Domnia sa va încerca să plece din politică în calitate de învingător. De aceea miza este foarte mare atît pentru politicienii actuali, cît şi pentru cei din trecut. Miza este mare şi pentru actorii politici noi, care au şanse reale de a accede în Parlament. Din această categorie face parte Partidul Socialiştilor din RM. De aceea campania va fi foarte dură. Sîntem gata pentru această campanie, ne dăm seama că va fi multă murdărie. Campania încă nu a început, iar unul din spoturile mele pentru Uniunea Vamală a şi fost mutilat de bloggeri Partidului Democrat. În acest spot denaturat, cineva, imitîndu-mi vocea, pledează pentru… Uniunea Europeană. Falsificările şi tehnologiile murdare deja au început. Eu personal şi PSRM nu vom recurge la astfel de metode, noi ne vom strădui să informăm despre poziţia noastră pe fiecare alegător.

– Aţi amintit despre Partidul Comuniştilor. Cred că aţi păstrat relaţii bune cu foştii colegi de partid. Care este situaţia actuală în formaţiune? Or, comuniştii tac chitic.
– Consider incorect pentru orice politician să comenteze situaţia din Partidul Comuniştilor. Este o chestie internă a PCRM. O problemă care va fi rezolvată în interiorul formaţiunii. Pe mine mă interesează poziţia Partidului Socialiştilor privitor la problemele fundamentale ale statului nostru. Pe extrema politică stîngă există un mare monopolist, care, timp de 16 ani, a fost singurul actor de acest gen. Alte partide nu existau, era doar Partidul Comuniştilor. Este foarte important, ce valori vor promova în continuare. Nu mă interesează divergenţele dintre Voronin şi Tkaciuk, eu sînt interesat de lucruri principiale, de exemplu de faptul că Voronin acum vorbeşte despre integrare europeană, despre faptul că, în caz de venire la putere, nu va fi de acord să anuleze Acordul cu Uniunea Europeană. Mă interesează atitudinea lor faţă de problema limbii ruse, mă îngrijorează ostilitatea lui Voronin faţă de ideea privind federalizarea Moldovei. În rest, chestiile care au loc în interiorul partidului, îi privesc doar pe membrii acestuia. Cred că noi, liderii partidelor de stînga, trebuie să dăm la o parte ambiţiile şi ofensele. Domnul Voronin are şansa de a intra în istorie ca o persoană care a pus interesele statului în capul mesei, care a putut găsi limbă comună cu liderii partidelor de stînga pentru a alcătui un front comun împotriva actualei guvernări. Împotriva lui Filat şi Plahotniuc. Dacă va înţelege acest lucru, îşi va încheia cariera politică drept unificatorul tuturor forţelor de stînga. Şi acum, cînd noi, pe flancul stîng, ne batem, Filat şi Plahotniuc bat bucuroşi din palme, mai toarnă ulei în foc şi culeg dividende. Din acest motiv, noi, liderii partidelor de stînga, trebuie să încercăm să găsim limbă comună, avînd drept sprijin cîteva repere: în primul rînd, Uniunea Vamală, dar Voronin ar trebui să spună clar şi răspicat că este pentru UV. Plus la aceasta, noi considerăm că următoarea guvernare de centru-stînga trebuie să organizeze un referendum şi să denunţe Acordul privind Asocierea cu UE, care va fi semnat la sfîrşitul lunii acestea. Noi vom insista asupra acestui lucru. Totuşi, dacă Voronin are de gînd să facă o coaliţie cu Plahotniuc şi se va opune denunţării Acordului cu Uniunea Europeană, noi nu vom participa la astfel de acţiuni.

– Aţi mai făcut oferte comuniştilor. Mai stă încă deschisă acea portiţă, or eu am impresia că aceasta s-a închis?
– Nu le cer nimic comuniştilor. Noi avem un program politic clar, noi ştim ce facem, ce vom apăra şi noi vom reuşi. Schimbul de reproșuri pentru greşelile comise – este o cale spre nicăieri, din care vor trage foloase da partidele de dreapta. Majoritatea cetăţenilor care dezaprobă actuala guvernare, care se pronunţă pentru UV şi pentru relaţii bune cu Rusia. Sîntem adepții dialogului sincer. Nu discutăm despre liste comune, despre un bloc electoral – la moment ar fi incorect. Totuşi, noi avem o poziţie comună faţă de actuala guvernare, noi trebuie să avem o poziţie comună faţă de acţiunile noastre de după alegeri. Nu mă interesează careva nume, mă interesează valorile promovate de UV, limba moldovenească, federalizarea şi soluţionarea problemelor sociale.

– Am mai auzit despre principii şi valori, care au stat la baza formării coaliției.
– Înţeleg despre ce vorbiţi. Trebuie să ne consolidăm eforturile pentru realizarea unor scopuri concrete, şi nu de dragul funcţiilor, cum a fost în coaliţia despre care vorbiţi. Dacă nu vom avea suficientă maturitate politică, vor avea de pierdut toţi şi, în primul rînd, va avea de pierdut Moldova. Asta este poziţia noastră.

– Apropo, reprezentanţii Coaliţiei de guvernare se plîng de faptul că nişte oligarhi de stînga încearcă să rupă anumite persoane din rîndurile lor. Vă amintiţi despre istoria cu coruperea deputaţilor? Vă pare bine de sciziunea din Partidul Comuniştilor, încercaţi să destabilizaţi coaliţia de guvernare, ce veţi mai întreprinde pînă la alegeri?
– Nu ne pare bine de dezbinări şi n-are importanță în care partide se produc acestea. Este o afacere internă a formaţiunilor în cauză. Ceea ce are loc în Coaliţie, merită, indiscutabil, critică din partea noastră, pentru că ne pronunţăm categoric împotriva reformelor pe care le promovează aceasta. Sîntem împotriva semnării Acordului cu UE, pe care intenționează să-l semneze cei din Coaliţie, nu suntem de acord cu tot ce fac aceştia în sfera socială, cînd pur şi simplu i-au dat uitării pe pensionari, noi ne opunem închiderii şcolilor. Îi vom critica şi-i vom tachina pînă la expirarea mandatului lor. Plus la aceasta, vom veni cu propriile propuneri. Noi am prezentat zeci de iniţiative ce ţin de soluţionarea problemelor pensionarilor, indicînd şi sursele financiare necesare. La început toţi se fac a nu observa propunerile noastre. Trece o lună şi se „descoperă” că Dodon şi Greceanîi au avut dreptate la şedinţa comisiei parlamentare. Recunosc că au dat în bază cu politica fiscală, şi cu bugetul au greşit…

– Dle Dodon, ar putea cumva Mark Tkaciuk să apară în Partidul Socialiştilor? Există informaţii precum că dînsul va activa într-un alt proiect al forţelor de stînga.
– Vre-un an şi jumătate-doi în urmă, cînd îl avertizam pe Voronin că regele va rămîne gol, că toate locurile îl vor ocupa alte personaje, iar dl Voronin însuşi va fi nevoit să plece de acolo, spuneam că îl voi primi la noi. Acum nu sunt gata să-l primesc, deoarece acum domnia sa se pronunţă pentru Uniunea Europeană, deci promovează alte valori. Despre Mark Tkaciuk nu era nici vorbă.

– Aţi abandonat PCRM la 4 noiembrie, 2011, cînd partidul se afla într-o opoziţie activă şi se pronunţa pentru UV. Totuşi nu aţi plecat atunci cînd drept obiectiv strategic a fost proclamată integrarea europeană.
– Pe atunci nu eram membru al partidului.

– Eraţi viceprim-ministru, ministru al Economiei în Guvernul Partidului Comuniştilor.
– Nu confundaţi, integrarea europeană drept scop a fost desemnată în anii 2003-2004, cu mult timp pînă la numirea mea în aceste funcţii.

– Totuşi, aţi devenit deputat în anul 2009.
– În acea perioadă, relaţiile cu Rusia au avut de suferit mult. La acea etapă, am reuşit să rezolvăm problema embargoului asupra vinurilor, producţia noastră vegetală a început să revină pe piaţa rusească etc.

– Care este situaţia în interiorul Partidului Socialiştilor – cu platforma Patria-Rodina?
– Nu avem o atare platformă. Cuplul Abramciuc-Krîlov sunt foşti membri ai partidului. Totodată, fostul preşedinte al partidului, E. Smirnov, este membrul echipei noastre, la fel ca şi alţi fondatori ai formaţiunii, care continuă să activeze cu succes în rîndurile noastre.

– Nu aveţi nici un fel de manifestări de dezbinare?
– Nu avem. Îmi dau seama că actuala guvernare încearcă să folosească acest „cuplu” pentru a perturba situaţia din interiorul Partidului Socialiştilor. Totuşi, pot afirma cu deplină responsabilitate că orice tentative de a ne speria, de a ne intimida prin intermediul judecătoriilor sau prin careva alte modalităţi, nu ne va face să renunţăm la poziţiile pe care le promovăm – UV, federalizarea, limba moldovenească, problemele social-economice.

– Ar fi oare posibilă colaborarea cu vre-unul din actualele partide de guvernare; dacă în viitorul legislativ se va crea o astfel de situaţie.
– PSRM va face coaliţie doar cu cei care vor fi de acord cu organizarea referendumului privind vectorul de politică externă şi cu denunţarea Acordului cu UE. Dacă, în viitorul Parlament, vor lipsi partidele care vor accepta ideea privind aderarea la UV, nu ne vom alia cu nimeni, pentru că ştim că majoritatea cetățenilor ţării se pronunţă pentru UV.

– Adică vorbiţi despre referendum după alegeri?
– Vorbim despre referendum pînă la semnarea Acordului privind Asocierea şi anume noi am fost cei care am lansat iniţiativele privind organizarea de referendumuri locale în majoritatea raioanelor, după care guvernarea a modificat legislaţia, interzicînd desfășurarea unor astfel de referendumuri. Şi acum continuăm încercările de a ne face auziţi, explicînd că, după semnarea Acordului, vom avea mari probleme şi chiar ne ameninţă colapsul economic. Dacă guvernarea nu va înţelege acest lucru, suntem convinşi că la următoarele alegeri vom putea forma o coaliţie de centru-stînga, care va organiza referendumul şi va denunţa Acordul. Asta este poziţia noastră.

– Foarte multe iniţiative, inclusiv din partea partidului dvs., aduc a populism. Aţi spus că este nevoie de anularea examenului de bacalaureat şi revenirea la examenele de intrare.
– Şi unde vedeţi populism?

– Anume acum au loc examenele, foarte multă lume este nemulţumită. Încercaţi să cîştigaţi simpatiile acestora.
– Noi am venit cu iniţiativa respectivă cu mai mult de un an în urmă. O avem inclusă în programul nostru. Sunt de părere că situaţia actuală cu bacalaureatul reprezintă un sistem care categoric nu trebuie tolerat. Este o bătaie de joc faţă de copii, care 12 ani au fost instruiţi, iar la sfîrşitul studiilor sunt supuşi unui puternic stres – camere de filmat, detectoare de metale– copiii sunt pur şi simplu derutaţi. Astfel ne traumatizăm tineretul. Propunerea noastră este simplă: trebuie să asigurăm posibilitatea de a alege. Ori anulăm totalmente bacalaureatul, şi atunci vor fi examenele de absolvire pentru toţi în clasa a XII. Ori, după absolvirea clasei a XI-a, toată lumea susţine examenele şi îşi ia atestatul. Cei care doresc să obţină studii superioare, susţin examenele de absolvire şi, după primul an de studii la universitate, obţin gradul de bacalaureat. Acum, la noi, toţi sunt obligaţi să meargă în clasa a XII. Anul trecut, 42 la sută dintre elevi au ratat BAC-ul. Majoritatea dintre aceştia nu vor reveni în acest an pentru susţinere repetată. Viitorul acestor tineri a fost deja afectat. Trebuie să oferim tuturor posibilitatea de a absolvi şcoala. Această treaptă trebuie să fie trecută de toţi. Mai departe, cine va dori să studieze, să susţină examenele de intrare, să se pregătească pentru treapta următoare. Asta e ideea.

– Uite-acolo, la intrare va fi corupţie!
– Corupţia a fost, este şi va fi, rămîne să dorim măcar diminuarea acesteia. Totuşi, poziţia noastră prevede posibilitatea pentru toţi de a absolvi şcoala. Mai departe – fiecare să-şi decidă de sine stătător, dacă va continua studiile sau ba.

– Să discutăm şi despre Primăria de Chişinău. Zilele trecute am văzut un titlu care sună în felul următor ”Referendumul pentru demiterea lui Chirtoacă a fost înregistrat oficial”. În mediul ziariştilor, asta se numeşte manipulare.
– Suntem de părere că Chirtoacă, în timpul celor două mandate, a provocat un dezastru adevărat în Chișinău. Avem probleme peste tot – construcţii ilegale, mansarde, împotriva cărora ne pronunţăm în ultimii 3 ani. După datele Curţii de Conturi, în Chişinău au fost furaţi sau neîncasaţi în buget venituri de circa un miliard de lei. Vedem cum Chirtoacă oferă în arendă, la un preţ de cîteva zeci de lei, spaţii în centrul capitalei. Pe fundalul acestui haos, pe care îl urmărim la Chişinău, primarul se ocupă de populism şi politică, pe cînd un primar este obligat să fie gospodar. În această situaţie compolicată, acum doi ani în urmă noi am lansat mecanismul de demitere a lui Chirtoacă din funcţie prin intermediul referendumului. În februarie, anul trecut, am creat un grup de iniţiativă, în care au intrat 300 de persoane. Eu sunt conducător al grupului. S-au scurs 15 luni, şi doar acum acest grup a fost înregistrat. Noi am aflat motivele unei astfel de tărăgănări. Anul trecut, pentru a impune Curtea de Apel să renunţe la înregistrarea grupului, Chirtoacă a eliberat în regim ilegal un certificat pentru construcţia oficiului acestei instanțe de judecată pe locul unui teren de joacă pentru copii din sectorul Botanica. Tot aceşti judecători au obţinut dreptul de a construi un bloc locativ pe un alt teren. Noi am solicitat schimbarea instanţei care va examina cauza, optînd pentru Curtea de Apel Bălţi, unde, în sfîrşit, am reuşit – grupul nostru de iniţiativă a fost înregistrat. Ce vom face mai departe? Există două modalităţi legale de organizare a referendumului: sau pînă la 1 august, deci a rămas doar o lună şi jumătate, sau organizarea acestuia în ziua alegerilor parlamentare. Aşa prevede legislaţia. Zilele acestea am propus organizarea referendumului privind demiterea lui Chirtoacă pe data de 30 noiembrie, în ziua alegerilor parlamentare. Este ceva real. Principalul moment este faptul că vom economisi banii publici, necesari pentru organizarea unul referendum în plus.

– Dar mai trebuie să colectaţi şi semnături.
– Deja avem colectate 100 mii de semnături.

– Acestea mai trebuie înregistrate la Comisia Electorală Centrală.
– În situaţia creată în capitală, colectarea a 60 mii de semnături este un lucru real. În fiecare zi, în urma activităţii lui Chirtoacă, municipiul nostru suferă prejudicii de zeci şi chiar sute de mii de lei. Chiar recent, a semnat un contract pentru lucrări de reparaţie a drumurilor cu o firmă falită din România. Cu cît mai devreme vom reuşi să-l demitem, cu atît mai mulţi bani vom economisi pentru oraş. Plus la aceasta, facem tot posibilul pentru a stopa orice lucrări de construcţie în parcuri.

– Cine vă va prezenta partidul în calitate de candidat la funcţia de primar la alegerile locale?
– Noi vom participa la alegerile locale în toată ţara şi, bineînţeles, în Chişinău. Cine va fi candidatul, vom decide. Anticipîndu-vă întrebarea, voi menţiona că nu exclud participarea mea la aceste alegeri. Sunt de părere că primarul nu trebuie să fie un politician, de aceea va trebui sau să renunţe, sau să-şi suspende calitatea de membru în orice partid. Acest lucru este necesar pentru a-l face să se îngrijească doar de problemele oraşului.

– Să revenim la cele cinci teze ale PSRM. În anul 2011, în una din emisiuni, spuneaţi că este imposibil să devii membru al UV fără a avea frontieră comună.
– În 2011, procedurile interne ale Uniunii Vamale nu prevedeau integrarea vre-unui stat fără frontieră comună cu UV. Existau dificultăţi. Cînd am discutat cu conducerea UEEA, ni s-a spus că fără frontieră comună acest lucru va fi greau de realizat. În anul 2012 au fost modificate procedurile pentru a ajuta Armenia să devină membră a UV şi UEEA fără frontieră comună. La sfîrşitul lui 2012 acest lucru a devenit posibil, fiind semnată „foaia de parcurs” cu Armenia. Este răspunsul la întrebarea dvs. Nu am contestat nicicînd necesitatea de aderare la UV. Dodon şi PSRM mereu au vorbit despre necesitatea aderării Moldovei la UV. După anul 2012, cînd Armenia a semnat „foaia de parcurs”, pentru Moldova s-au deschis toate uşile.

– Sînteţi economist şi vă daţi prea bine seama că UV presupune libera circulaţie de mărfuri, oameni şi capitaluri. Situația actuală din Ucraina complică foarte mult relaţiile comerciale ale Moldovei cu Rusia şi Ucraina.
– Nu ştim ce va fi după alegerile parlamentare din Moldova şi cum va fi pînă în momentul desfăşurării referendumului privind vectorul geopolitic al republicii. Nu ştim ce va fi cu Ucraina, cu regiunea sa din Sud-Est. Haideţi să mai aşteptăm. Este imposibil să aderi la UV în 2 luni. Pentru aceasta este nevoie de majoritate parlamentară, care va avea obligaţia să organizeze un referendum privind vectorul geopolitic, va trebui să denunţe ceea ce va fi semnat cu UE, va trebui să înainteze o cerere – toate aceste acţiuni necesită timp. Haideţi să nu ne grăbim. Ceea ce spune astăzi Filat despre ireversibilitatea semnării Acordului cu UE este o manevră de tactică pentru a-i descuraja pe oameni. Următoarea majoritate parlamentară va putea denunţa toate aceste documente şi modifica vectorul extern. Noi vom insista asupra acestui fapt.

– Prin desfăşurarea de referendum?
– Neapărat. Pentru început trebuie organizat un referendum şi doar în baza rezultatelor acestuia – să fie făcuţi careva paşi.

– Totuşi, sînteţi nu doar un economist, mai sînteţi şi politician. De aceea ştiţi prea bine că semnarea Acordului privind Asocierea nu reprezintă calitatea de membru al UE. Iar referendumurile sînt organizate în toate ţările înainte de aderare, adică înaintea unei alegeri radicale.
– Pentru noi, semnarea Acordului privind Asocierea şi Acordului de Liber Schimb Comercial este acea alegere radicală. Trebuie să-i întrebăm pe oameni, căci îi priveşte. Referinţele la faptul precum că, în 2010, oamenii şi-au făcut alegerea, oferind elitelor politice să decidă în locul lor, nu sînt corecte. În opinia mea, Tănase din Curtea Constituţională, unde stau doar cetăţeni români, spunea că nu este nevoie de consultat poporul privitor la limbă, la vectorul extern, chipurile aceste probleme ţin de competenţa elitei politice. Repet: este o abordare incorectă. Deciziile care pot avea influență asupra vieţii moldovenilor, trebuie să fie luate doar cu acordul poporului.

– Toţi susţin că aceste alegeri nu vor fi alegeri ale unor anumite partide, ci alegeri ale vectorului de dezvoltare externă.
– De aceea întrebăm şi noi: de ce să semnăm acum? Dacă facem acum, haideţi să organizăm un referendum. Dacă credeţi că alegerile sînt acelaşi referendum, nu semnaţi nimic acum. Să treacă alegerile şi să vedem care va fi următoarea guvernare. Unde ne grăbim? Cinci ani n-au făcut nimic, la ce bun trebuie să se grăbească acum? Este pur şi simplu alogic. Vă spun eu, de ce procedează aşa. Este mare eventualitatea să rateze puterea – este un lucru pe care îl înţeleg şi păpuşarii lor. Anume de aceea le-au dat şi regimul fără vize, şi Acordul privind Asocierea, pentru a le mai oferi bonusuri politice, cu care ar putea merge la alegeri şi a mai prosti o dată în plus lumea. Cu ce vor merge la alegeri liberal-democraţii? În ţară domină un haos total, sfera socială este distrusă, agenţii economici închid întreprinderile şi îşi transferă afacerile în alte ţări. Antreprenorii spun că este mai ieftin să nu faci nimic, pentru că astăzi îţi vin pompierii, mîine te vizitează – anticorupţia, după aceasta – cei de la fisc, şi pe toţi trebuie să-i mituieşti. În aceste circumstanţe, businessul îşi încetează activitatea în speranţă că, peste vreo 2-3 ani situaţia se va ameliora. De aceea, partidele de guvernare au primit acestă momeală – votaţi, mai departe va fi mai bine. Atîta doar că mai bine nu va fi. Este un lucru care va deveni clar imediat după semnarea Acordului de Asociere.

– Am stabilit să discutăm despre cele 5 teze.
– Mai mult am discutat despre Uniunea Vamală. În viziunea noastră, UV reprezintă soluţia pentru toate problemele social-economice ale Republicii Moldova. Astăzi, în Moldova, lipsesc locurile de muncă, lipseşte stabilitatea. Uniunea Vamală ne oferă stabilitate şi încredere în ziua de mîine. Punctul doi – limba şi statalitatea moldovenească, pentru care milităm. Înainte de recensămînt, am organizat o campanie. Apropo, noi ne pronunţăm pentru anularea rezultatelor acestui recensămînt, pentru că a fost organizat din bani româneşti şi a avut drept scop să demonstreze că aici locuiesc mai mulţi români. Dar, indiferent de cine sîntem – moldoveni, găgăuzi sau bulgari – toţi sîntem cetățeni ai Republicii Moldova. Anume de aceea ne pronunţăm pentru limba moldovenească drept limbă oficială şi pentru studierea în şcoli a Istoriei Moldovei. Punctul trei – noi ne pronunţăm pentru păstrarea valorilor noastre bisericeşti. Peste cîteva săptămîni, planificăm organizarea unei conferinţe foarte serioase – o Masă rotundă sub genericul „Pericolul semnării Acordului privind Asocierea cu UE pentru valorile creştine ortodoxe”. Sîntem împotriva legiferării în Moldova a minorităților sexuale, sîntem împotriva înregistrării islamului în ţara noastră. Sîntem categoric împotrivă. Cel de-al patrulea moment de importanţă majoră – federalizarea. Reunificarea ţării este posibilă doar în baza federalizării statului. Găgăuzia şi Transnistria vor avea calitatea de subiecţi de federaţie de sine stătători. Al cincilea moment – unul extrem de important – soluţionarea problemelor social-economice. Noi am elaborat un program serios, la care au lucrat Grecenîi, Gorelova, Golovatiuc – nişte economişti competenţi, care propun soluţii pentru problemele social-economice concrete.
– Vă mulţumesc pentru discuţie.

Material pregătit de
Galina Russu

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă