PSRM

26 februarie 2015

Socialiştii au soluţionat problema reluării exporturilor de mere în Federaţia Rusă

Igor Dodon, preşedintele Patridului Socialiştilor, în cadrul unei conferinţe de presă a declarat că socialiştii au reuşit să obţină reluarea exporturilor de mere pe piaţa rusă. În urma mai multor acţiuni întreprinse de socialişti, inclusiv datorită negocierilor cu partenerii din Federaţia Rusă s-a luat decizia potrivit căreia, începînd cu data de 26 februarie, 10 întreprinderi de pe malul drept al Nistrului pot începe exportul merelor în stare proaspătă în Federaţia Rusă. La conferinţa de presă a participat şi Radu Mudreac, deputat în Parlamentul RM din partea PSRM, preşedintele comisiei agricultură şi industrie alimentară.

 “La finele anului 2014 am transmis o scrisoare din numele meu către instituţiile responsabile din FR, în care am solicitat ca pentru 10 întreprinderi să fie reluate exporturile de mere pe piaţa rusă. În luna ianuarie am fost cu toată fracţiunea la Moscova, la Duma de Stat, unde ni s-a spus clar că Federaţia Rusă vede în PSRM partenerul de bază pe problemele legate de preluarea exporturilor mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă. Am avut contacte destul de bune cu conducerea Rosselhoznadzorului unde am discutat acest subiect. Ieri am fost informat prin scrisoare oficială pe numele preşedintelui comisiei Agricultură din Parlament, că aceste 10 întreprinderi, începînd cu ziua de astăzi pot să exporte mere în Federaţia Rusă,” a declarat Igor Dodon, menţionînd că acţiunile întreprinse au fost făcute nu pentru socialişti ci pentru Republica Moldova.

Liderul socialiştilor s-a adresat către instituţiile de stat care se ocupă cu certificarea produselor moldoveneşti, Ministerului Agriculturii să nu încerce să blocheze exportul efectuat de întreprinderile incluse în listă.

“Avem déjà mesaje, informaţii că se va face tot posibilul să se refuze eliberarea certificatelor fitosanitare. Reluarea exportului pe piaţa FR va fi un avantaj pentru toţi cetăţenii ţării, mai ales în situaţia în care ne aflăm la moment.”

Totodată Igor Dodon s-a adresat şi agenţilor economici să respecte calitatea produselor exportate, legislaţia şi să nu admită reexporturi.

Igor Dodon a spus că va monitoriza acest proces foarte strict pentru a asigura o bună desfăşurare a lui, precum şi pentru deblocarea situaţiei cu privire şi la alte produse. “În prezent ducem discuţii şi vom face tot posibilul să mărim lista produselor pentru care va fi reluat exportul pe piaţa rusă. Într-o situaţie catastrofală se află industria conservelor şi aici urmează să purtăm negocieri. Sper că în martie, aprilie cel tîrziu ne va reuşi să deblocăm exportul în Federaţia Rusă şi pentru unele fabrici de conserve şi exporturile de carne”, a concluzionat preşedintele PSRM.

 Amintim că în perioada 29-30 ianuarie, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor în componenţă deplină a efectuat o vizită în Federaţia Rusă în cadrul căreia au  avut loc întrevederi la nivel înalt cu mai multe persoane oficiale din FR, inclusiv cu conducerea Rosselhoznadzor. Totodată deputaţii PSRM au avut o întîlnire cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin care a declarat că Federaţia Rusă vede în Partidul Socialiştilor un partener de bază, inclusiv şi în procesul de negocieri privind realuarea exporturilor. 

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă