PSRM

23 februarie 2015

Socialiştii cer încetarea majorării tarifelor, revenirea la compensaţii şi insistă asupra demisiei lui Dorin Chirtoacă

Deputaţi, membri şi adepţi ai Partidului Socialiştilor din RM au participat, astăzi, la o acţiune de protest în faţa sediului Primăriei mun. Chişinău. Participanţii la protest şi-au exprimat indignarea în legătură cu majorarea continuă a tarifelor şi a fărădelegilor din partea funcţionarilor Primăriei, cerînd din nou demisia primarului general al municipiului, Dorin Chirtoacă.

„Timp de 4 ani venim aici şi-i cerem primarului să fie un gospodar, îi cerem să ia partea cetăţenilor. Mii de construcţii ilegale, parcuri defrişate, fărădelegi în gospodăria comunală – toate acestea reprezintă „roadele activităţii” sale. Dacă, pînă în anul 2009, de compensaţii au putut beneficia 400 mii de cetăţeni, în prezent, cifra beneficiarilor s-a redus pînă la 30 de mii. În toate capitalele moderne, inclusiv în cele europene, este prevăzută achitarea compensaţiilor. În unele cazuri, volumul acestora acoperă cea mai mare parte a tarifului. Şi doar în Chişinău, aşa-zisul primar european a pus toate 100% de achitare pe umerii cetăţenilor”, a declarat deputatul în Parlamentul RM, secretar executiv al Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea.

Deputatul a mai indicat că, în ultimii cîţiva ani, tariful pentru căldură a crescut, practic, dublu. Zilnic, creşte costul altor tipuri de servicii. „Primăria nu a făcut nimic pentru a uşura existenţa cetăţenilor. Dimpotrivă, unii dintre aceştia, sînt lăsaţi fără apartamente, sînt aruncaţi în stradă”, a subliniat Batrîncea.

Parlamentarul a mai spus că, dacă Dorin Chirtoacă este interesat de politică şi unire cu România, ar fi mai indicat să părăsească de bună voie Primăria  şi să cedeze postul unei persoane, capabile în mod real să rezolve problemele oraşului. „Sub conducerea dumneavoastră, Primăria s-a transformat în cea mai coruptă instituţie publică din ţară. V-au mai rămas zile numărate, după care veţi răspunde neapărat în faţa legii  pentru fiecare încălcare comisă. Chirtoacă – demisia!”, a declarat socialistul.

În luarea sa de cuvînt, deputatul din partea PSRM, Vasile Bolea, a menţionat că în anul 2013 Curtea de Conturi a constatat că 300 milioane de lei din bugetul Primăriei au fost  cheltuiţi iraţional. „În acest an, bugetul Primăriei este de aproximativ 3 miliarde lei. Cerem ca din aceşti bani să fie alocate sumele necesare pentru compensarea tarifului exagerat pentru căldură cetăţenilor ajunşi la disperare”, a declarat V. Bolea.

La rîndul său, parlamentarul din partea PSRM, Oleg Lipskii a indicat că în ţara noastră toate tarifele au crescut într-atît, încît cetăţenii, mai ales pensionarii, pur şi simplu nu sînt în stare să le achite. „Oamenii sînt, treptat, transformaţi în robi-debitori, pentru ca mai apoi să fie nimiciţi. Este un act de genocid. Dacă eşti aşa mare liberal, fă aşa cum vor oamenii. Pleacă, eliberează locul celuia, care ar putea face ordine în oraş. Lasă oamenii să trăiască în linişte!”, a exclamat Lipskii, adresîndu-se lui Dorin Chirtoacă.

Protestatarii au scandat: „Jos tarifele liberale”, „Nu – genocidului cetăţenilor!”, „Cerem revenirea la compensaţii!”, „Opriţi creşterea preţurilor!”, „Cei vinovaţi – la răspundere!”.

Video

Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă