PSRM

13 februarie 2015

În RM va fi editată o lucrare ştiinţifică „Istoria Moldovei” în trei volume şi o carte de popularizare a Istoriei Moldovei în rîndul elevilor

Astăzi, la sediul central al Partidului Socialiştilor din RM, a avut loc prezentarea proiectului academic „Istoria Moldovei” şi a proiectului de popularizare a Istoriei Moldovei în rîndul elevilor şi liceenilor.

Proiectul academic prevede elaborarea unui studiu la Istoria Moldovei în trei volume: Evul Mediu, perioada modernă şi contemporană.

Totodată, pentru popularizarea disciplinei în rîndul elevilor şi liceenilor, istoricii şi experţii vor elabora, folosind un limbaj accesibil şi pe înţelesul fiecăruia, o carte specială de lectură la istoria Moldovei, care, ulterior, va fi distribuită gratis în toate instituţiile de învăţămînt din ţară.

Iniţiativa vine din partea Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor “PRO-Moldova” şi a preşedintelui Partidului Socialiştilor din RM, Igor Dodon. Ambele proiecte vor face parte din Campania Naţională „Iubesc Moldova”.

În cadrul evenimentului, Igor Dodon a amintit că, în acest an, se împlinesc 656 ani ai statalităţii Republicii Moldova. „Avem extrem de puţine lucrări, studii complexe, care ar conţine relatări despre istoria adevărată a Moldovei. De aceea, atunci cînd academicienii au venit cu iniţiativa proiectului anume la acest subiect, nu am putut să nu le sprijin propunerea. Este trist că Academia de Ştiinţe a Moldovei nu a venit cu o astfel de iniţiativă. De fapt, bănuiesc că, avînd actuala conducere a AŞM, preşedintele căreia, Gheorghe Duca, afirmă că noi sîntem români şi trebuie să ne unim cu statul vecin, nici nu puteam  aşteptăm astfel de propuneri”, a menţionat liderul PSRM.

Igor Dodon nu doar a sprijinit propunerea de lansare a proiectului academic, ci şi i-a rugat personal pe iniţiatori să scrie o carte de Istorie a Moldovei, care ar putea fi citită uşor chiar şi de elevi. „Nu avem o ediţie, care ar fi fost scrisă într-un limbaj simplu şi clar. Oamenii aşteaptă o astfel de carte. Ea ar trebui să fie destinată maselor largi de cititori. În ea ar trebui să fie oglindite toate momentele cheie ale istoriei, pentru a-i aminti domnului Duca şi celorlalţi domni despre evenimentele de după 1918, despre cele din 1940, din 1945 şi despre alte evenimente semnificative pentru ţara noastră”, a subliniat Dodon.

Editarea cărţii de popularizare a istoriei Moldovei în rîndul elevilor şi liceenilor este preconizată pentru luna iunie. „Obiectivul nostru este să edităm 100 mii de exemplare. Le vom distribui în toate satele din Republica Moldova, în toate instituţiile de învăţămînt ale ţării. Timp de peste 20 de ani, noi, practic am pierdut o generaţie întreagă – tinerii studiază limba şi istoria unui alt stat. totuşi, noi sîntem moldoveni şi avem cu ce ne mîndri. Nu-i calificăm pe vecinii noştri drept duşmani, totuşi, noi sîntem un stat suveran, independent. Le respectăm suveranitatea şi dorim ca ei, la rîndul lor, să o respecte pe a noastră”, a adăugat Dodon. Liderul PSRM nu a exclus eventualitatea expedierii a cîteva mii de exemplare ale cărţii, inclusiv, în România.

La rîndul său, preşedintele Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor „PRO-Moldova”, Sergiu Nazaria, a amintit că actualul proiect nu este primul, pe care Asociaţia îl organizează cu sprijinul personal din partea lui Igor Dodon şi în cadrul Campaniei Naţionale „Iubesc Moldova”: „în ultimii ani au avut loc mai mult de zece conferinţe, au fost editate cîteva cărţi şi acest proces continuă”. Potrivit istoricului, toate aceste activităţi au fost şi vor fi orientate spre păstrarea statalităţii Republicii Moldova, spre dezvoltarea şi consolidarea sentimentului de patriotism al cetăţenilor ţării noastre.

Spre deosebire de cartea pentru elevi şi liceeni, proiectul academic este unul mai consistent, a indicat Nazaria. Alcătuirea unui studiu ştiinţific la Istoria Moldovei va dura circa 12-15 luni. Tirajul ediţiei va fi şi el impunător.

„Ambele proiecte au menirea să-i consolideze pe toţi cetăţenii Moldovei”, a adăugat Sergiu Nazaria. 

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă