12 decembrie 2014
Suveranitatea şi neutralitatea Moldovei nu pot fi supuse revizuirii
SUA au întreprins o nouă tentativă de a include Moldova într-o alianţă anti-rusească. Senatul SUA a aprobat „Actul de susţinere a libertăţii Ucrainei”, potrivit căruia Ucraina, Georgia şi Moldova vor obţine statutul de „aliaţi non-NATO ai SUA”.
Adoptarea documentului în cauză reprezintă o provocare, orientată împotriva neutralităţii Moldovei. Acest lucru înseamnă că, de azi înainte, fără a fi formal membră a NATO, Moldova va fi privită drept aliat al SUA şi teren militar anti-rusesc în Balcani.
În conformitate cu actul în cauză, SUA îşi rezervă dreptul de a oferi conducerii Ucrainei, care se află în stare de război cu propriul popor, armament greu, fapt ce stimulează autorităţile ucrainene la continuarea operaţiunii punitive. Un ajutor militar similar ar putea fi acordat şi conducerii Moldovei. Aceste acţiuni vin să complice procesul de reglementare a diferendului transnistrean şi pun în pericol acordurile care se află în procesul de negocieri.
Proiectul de lege sancţionează extinderea difuzării informaţiilor propagandistice în limba rusă pe teritoriul ţărilor fostei URSS. În acest mod, proiectul de lege respectiv de fapt aprobă începutul unui război rece de amploare, în care Washingtonul antrenează şi Moldova.
Timp de cîţiva ani, autorităţile Moldovei încalcă în mod sistematic suveranitatea ţării, în special prin participarea la operaţiunile NATO în Kosovo, prin funcţionarea, la Chişinău, a Centrului de Informaţii NATO, prin organizarea, pe teritoriul ţării a exerciţiilor militare sub egida Alianţei Nord-Atlantice, prin participarea Moldovei la summitul NATO, prin aflarea în Moldova a militarilor şi a consilierilor militari americani, oficialităţile Moldovei refuzînd să comenteze acest moment şi, în sfîrşit, prin recenta sesizare a Curţii Constituţionale privind interpretarea statutului de neutralitate a ţării.
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi exprimă dezacordul categoric faţă de statutul de „aliat al SUA”, impus ţării noastre. Un astfel de “parteneriat” contravine în mod categoric neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova, care nu poate fi supus revizuirii. Partidul Socialiştilor condamnă acordul tacit al conducerii moldoveneşti în legătură cu sfidarea gravă a Constituţiei Moldovei şi insistă asupra examinării publice a acestei probleme în cadrul primelor şedinţe ale Parlamentului Republicii Moldova din noua legislatură.
Partidul Socialiştilor califică Rusia drept principalul partener strategic al Moldovei şi se pronunţă categoric împotriva oricăror forme de „parteneriat” în detrimentul intereselor ţării noastre.