05 februarie 2019
PSRM: Potențialul imens al pieței ruse trebuie utilizat
Conferința de presă din 5 februarie, a fost consacrată de către Partidul Socialiștilor, problemelor cu privire la reîntoarcerea producătorilor moldoveni pe piața rusă. Deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc a menționat în cadrul conferinței de presă că, piața rusă are o importanță deosebită pentru Republica Moldova.
Golovatiuc a amintit că, în perioada 2000-2008, exporturile moldovenești au menținut paritatea între cele două blocuri: în special Federația Rusă și UE. În exporturile moldovenești, CSI a ocupat aproape 50%, inclusiv Federația Rusă – 32%, iar UE – 42%.
Situația a început să se modifice după 2009, după schimbarea guvernării și a priorităților comerțului exterior. Geografia exportului moldovenesc a început să se modifice cardinal după semnarea Acordului de Asociere cu UE.
Pînă în 2018, ponderea FR în volumul total al exporturilor moldovenești a scăzut la 10,5%, în timp ce în țările UE a crescut la 65%. Timp de 11 luni, în 2018, ponderea exporturilor moldovenești a scăzut la 8%, în timp ce ponderea UE a crescut la 69%.
Vladimir Golovatiuc a remarcat că, în paritatea dintre Federația Rusă și UE – în Moldova s-a înregistrat o îmbunătățire a situației economice generale și sociale. În perioada 2000-2008, rata medie anuală de creștere a economiei a depășit 6%.
După semnarea Acordului de asociere, rata de creștere a economiei este de numai 3,5%. Adică, se înregistrază o scădere a ratei economice de două ori.
Fluxul investițiilor străine directe din 2000 pînă în 2008 a crescut cu peste 5,5 ori. După semnarea Acordului de asociere, doar cu 2,5%. Adică cu mai puțin de 1% pe an. Timp de 9 luni, în 2018, fluxul investițiilor străine a scăzut cu 1%.
Creșterea medie anuală a exporturilor către UE în perioada 2000-2008 a depășit 22% pe an. În prezent, chiar și cu o creștere destul de bună în 2018, avem doar 11%. S-a înregistrat o scădere a exporturilor în jumătate.
Drept urmare, se înrăutățește situația în sfera economică, iar problemele din sfera socială se intensifică.
Piața rusă are o importanță deosebită pentru soluționarea problemelor complexe ale Republicii Moldova: de ordin economic, investițional și social. Potențialul pieței ruse ar trebui să fie utilizat, a subliniat Vladimir Golovatiuc.
De asemenea, a remarcat faptul că, după o reducere a volumului exporturilor moldovenești de trei ori în FR în perioada 2014-2016, deja în a doua jumătate a anului 2016, datorită eforturilor depuse de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon împreună cu conducerea PSRM, exporturile moldovenești a mărfurilor tradiționale de export în Federația Rusă, au început să crească.
Drept urmare, exportul fructelor și legumelor din Republica Moldova pe piața rusă a crescut de mai multe ori și în cadrul mai multor poziții a fost depășit declinul din 2014-2016. De exemplu, exportul de mere a crescut de mai mult de 10 ori, la fel și cel de legume.
În general, după scăderea exporturilor moldovenești în Federația Rusă, în 2017 volumul său a crescut pentru prima dată cu peste 9%. Dinamica pozitivă a exporturilor către Rusia a avut un efect pozitiv asupra situației financiar-economice a producătorilor agricoli și a exportatorilor, pentru că, 80% din exporturi sunt transportate cu transporturile auto. Într-o anumită măsură, aceasta a contribuit la creșterea economiei moldovenești în ansamblu, a subliniat Vladimir Golovatiuc.
De asemenea, a menționat că situația s-ar fi îmbunătățit mult mai mult dacă guvernarea și majoritatea parlamentară nu s-ar retrage și ar soluționa problemele care împiedică realizarea potențialului pieței rusești.
Socialistul a reamintit că în mai 2018, Republica Moldova a primit statutul de observator în UEEA. “Avînd în vedere dimensiunea economiei noastre, acest lucru deschide posibilități nelimitate de creștere a exporturilor către țările UEEA, în special în Federația Rusă. Întregul export de legume către Federația Rusă este suficient pentru consumul pe o perioadă de o săptămînă doar pentru Sankt Petersburg! În prezent, cererea pe piața rusă a fructelor și legumelor este de miliarde. Potențialul este imens”, a subliniat Vladimir Golovatiuc.
“Suntem convinși că, după obținerea victoriei la alegerile parlamentare viitoare din țară, PSRM va stabili un Guvern de profesioniști care nu numai că vor înțelege importanța pieței ruse pentru economia moldovenească, dar de asemenea, vor întreprinde măsurile eficiente necesare pentru stabilirea unor relații strategice reciproc avantajoase între Republica Moldova și Federația Rusă”, a încheiat deputatul.
Deputatul PSRM, președintele Comisiei Agricultură și Alimentație a Parlamentului RM, Radu Mudreac, a amintit că, după semnarea acordului de liber schimb cu UE, Rusia a impus taxe pentru produsele moldovenești, temîndu-se de reexport. Și a fost nevoie de mult efort pentru a dovedi partenerilor ruși că, Republica Moldova poate controla această situație.
Deputatul a menționat că, sarcina următoarei guvernări va fi stabilirea unor norme pe piața internă și promovarea produselor moldovenești.