26 iunie 2018
Vlad Batrîncea a venit cu un apel către APCE să renunțe la geopolitică și dublele standarde în procesele de evaluare
Deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor în Parlamentul RM, Vlad Batrîncea a venit cu o adresare în cadrul ședinței din 26 iunie, către Adunărea Parlamentară a Consiliului Europei și a făcut apel către APCE să renunțe la geopolitică și standarde duble.
În discursul său, Vlad Batrîncea a subliniat slaba punere în aplicare a deciziilor, concluziilor și a recomandărilor Consiliului Europei pentru statele membre ale Consiliului Europei .
După părerea sa, cauzele crizei și lipsa unui progres evident în procesul de protejare a democrației și a drepturilor omului, constau în utilizarea dublelor standarde și promovarea intereselor politice și geopolitice.
Drept exemplu, socialistul a adus situația Republicii Moldova:
”Țara noastră deja de mulți ani este monitorizată de către Consiliul Europei. Deja de 9 ani, la guvernare se află regimul care optează pentru integrarea europeană. Toate guvernele acestui regim au fost recunoscute și susținute de către Uniunea Europeană, regimul a existat datorită suportului financiar venit din Occident.
În decursul acestor 9 ani, în Moldova corupția a cunoscut cote maxime, tot mai mulți cetățeni au părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune. Au fost scandaluri răsunătoare de corupție, a avut loc cel mai mare furt din sistemul bancar din istoria mondială. Iar, numărul cetățenilor care cred în intergrarea europeană s-a redus în jumătate. Și toate acestea s-au întîmplat sub flagul Uniunii Europene și cu suportul politic și financiar al UE.
Moldova a primit mai bine de 100 milioane de euro pentru reforma justiției. Însă, justiția este la cheremul puterii politice. De exemplu, ieri, a fost luată decizia finală de a anula rezultatele alegerilor pentru funcția de primar general al capitalei. Ironia sorții: candidatul pro-european nu a primit mandatul de primar în baza unei legi adoptate de către colegii săi pro-europeni, din cauza participării în campanie electorală a politicienilor europeni. Așa un bumerang”.
Vorbind despre liberatea presei și accesul cetățenilor la informație, Vlad Batrîncea a subliniat decizia parlamentului RM, votată în primă lectură, a noului Cod al Audiovizualului, care prevede introducerea directă a cenzurii în politica editorială a mass mediei, majorarea amenzilor de 5-10 ori și simplificarea procedurii de retragere a licenței a posturilor de televiziune.
El a remarcat că, experții europeni sunt gata să aprobe Codul pentru lectura a doua, numai din motiv că acesta interzice difuzarea programelor de televiziune rusești
”Iar faptul că, noua lege creează un mecanism rigid de interzicere a mass-mediei nedorite, restricționează libertatea presei și dreptul cetățenilor de a avea acces la informații, nu îngrijorează experții europeni”, a menționat deputatul PSRM.
De asemenea, Vlad Batrîncea a prezentat informații despre decizia scandaloasă a Curții Constituționale ce ține de legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RM. El a remarcat că, limba rusă a fost lipsită de statut, chiar dacă în Moldova, mai bine de un milion de cetățeni vorbesc limba rusă.
”În condițiile în care Republica Moldova nu a rectificat Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, într-o țară care pretinde a fi europeană, este creat un vid legislativ, nu este o legislație de reglementare, iar drepturile minorităților nu sunt protejate. În același timp, Moldova, așa cum este indicat în raportul APCE – este un stat multietnic”.
Vlad Batrîncea și-a exprimat părerea de rău privind faptul că Consiliul Europei nu a venit cu nici o reacție în această situație. El a venit cu un apel către APCE să renunțe la standardele duble și la geopolitică în procesele sale de evaluare.
”Sau Consiliul Europei își îndeplinește menirea sa – de asigura supremăția drepturilor pe continentul european și a mecanismelor reale de protejare a drepturilor fiecărui cetățean al Europei sau se ocupă de politică.
Sau Consiliul Europei pune în prim plan protecția drepturilor cetățenilor sau protejează guvernările corupte controlate.
Interesele politice sunt temporare. Iar asigurarea supremăției legii și a democrației este absolută.
Vin cu un îndemn către APCE să fie mai principială și să renunțe la dublele standarde și geopolitică în propriile concluzii și evaluări”, a conchis Vlad Batrîncea.