În cadrul discuțiilor din Parlament privind data alegerilor parlamentare anticipate, stabilită de majoritatea PAS pentru finele lunii septembrie, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a vorbit despre necesitatea organizării unor alegeri libere și corecte, prin eliminarea abuzurilor comise de actuala guvernare în scrutinele precedente.
„Observăm o dorință clară de a extinde mandatul acestui Parlament până în toamnă. Motivele sunt clare: valorificarea resurselor administrative și utilizarea banilor publici în scopuri electorale — aspecte menționate inclusiv în raportul OSCE cu privire la alegerile prezidențiale, recunoscute drept parțial libere și corecte”, a declarat Batrîncea.
Președintele BCS a amintit despre concluziile OSCE vizavi de alegerile prezidențiale, în cadrul cărora s-a constatat că 91% din resursele administrative au fost utilizate în favoarea unui singur candidat – Maia Sandu –, iar cele mai mari televiziuni din țară au promovat-o pe Maia Sandu în proporție de 80%, în timp ce alți candidați nu au avut acces egal la spațiul mediatic.
Batrîncea a condamnat practica PAS de ignorare a recomandărilor OSCE privind depolitizarea Comisiei Electorale Centrale și a Instituției Teleradio-Moldova, amintind promisiunile neonorate ale actualei guvernări de a scoate aceste instituții de sub influența politică.
În același context, vicepreședintele Parlamentului a criticat campaniile de PR organizate de PAS din bani publici, creșterile salariale judecătorilor, pedagogilor etc. în prag electoral, precum și oferirea de ”pomeni” pensionarilor, acțiuni pe care le-a calificat drept forme de corupție electorală.
Vlad Batrîncea a amintit despre inițiativa BCS privind interzicerea traseismului politic prin modificarea Constituției, inițiativă respinsă constant de majoritatea parlamentară: „Voi sunteți cei care n-ați avut voință politică să combateți acest fenomen distructiv pentru democrație. Așa că ceea ce faceți voi tot este corupție și este condamnabil.”
În situația creată, Vlad Batrîncea a îndemnat la consolidarea forțelor politice din întreaga țară: „Am făcut apel către toate partidele politice care intenționează să participe la alegeri să construim o platformă națională pentru organizarea unui scrutin echitabil, fără ingerință politică în activitatea CEC-ului, a Curții Constituționale și fără modificări arbitrare ale legislației electorale în timpul campaniei, cum s-a întâmplat anterior.”