22 februarie 2018
Socialiștii au obținut în Parlament protecția consumatorilor de apă
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul privind modificarea și completarea Legii cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, care prevede încheierea directă a contractelor între consumatorii de apă și furnizor.
Proiectul pentru modificarea și completarea legii a fost redactat de deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și a fost înregistrat în parlament, în anul 2016.
Necesitatea elaborării proiectului de lege a fost cauzată de practica încheierii contractelor colective: furnizorul de apă încheia contracte cu întreprinderile municipale și asociațiile de locatari. Conform acestor contracte, locatarii aveau un contor de apă comun, iar surplusul acelor metri cubi de apă erau repartizați între ei pentru a fi plătiți. Ca urmare, consumatorii erau nevoiți să plătească pentru apa pe care nu o foloseau.
Președintele Comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională, deputatul fracțiunii PSRM, Radu Mudreac, a declarat în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului, că proiectul este destinat să umple golurile din lege și să solicite furnizorilor de apă să încheie contracte cu fiecare client individual.
„Astăzi, în Chișinău, aproape fiecare apartament a avut de suferit în urma mecanismul existent de calculare a taxelor pentru consumul de apă. Locatarii se plâng de creșterea volumului suplimentar de apă pe care trebuie să-l achite. Această problemă trebuie rezolvată”, a spus deputatul.
Mudreac, a spus că pentru elaborarea acestui proiect a fost creată o subcomisie și au avut loc audieri publice, în cadrul căreia au fost examinate toate inițiativele de modificare a Legii cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare. Există un alt proiect inițiat de guvern, care a fost comasat cu proiectul socialiștilor.
„Proiectul guvernului este unul mai amplu, acesta prevede și alte proceduri ce ține de întreținerea țăvilor, rețelelor de alimentare cu apă, nu numai în Chișinău și Bălți, dar și în alte localități ale țării, precum și multe alte probleme“, a spus Radu Mudreac.
Adrian Lebedinschi a explicat că „după intrarea în vigoare a legii, consumatorii au dreptul să se adreseze unui furnizor de apă și să încheie contracte individuale. Furnizorul, la rândul său, va putea astfel, să identifice persoanele care nu obișnuiau să achite pentru serviciile prestate”.
Adrian Lebedinschi a subliniat, că adoptarea legii este un răspuns la cererea societății și aceasta este una dintre victoriile Partidului Socialiștilor.