19 decembrie 2024
Vlad Batrîncea: Ne transformăm într-un stat polițienesc, unde nu există nici secretul corespondenței, nici protejarea vieții private
Astăzi, în cadrul plenului Parlamentului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, a criticat proiectul de lege privind „combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale”, care prevede termene restrânse pentru anchetarea și judecarea cazurilor de corupere a alegătorilor și introduce pedepse mai aspre. Deputatul a subliniat că acest proiect ar putea afecta grav drepturile politice și civile ale cetățenilor din Republica Moldova.
„Săptămâna trecută 8 ore am audiat reprezentanții instituțiilor de justiție, procuraturii și altele, pentru a ajunge la constatarea că avem ceea ce avem și ceva nu ne ajunge, și că ar mai trebui niște legi și niște instituții. Am propus un proiect de hotărâre prin care Parlamentul nu doar condamnă corupția electorală, dar și faptele de utilizare abuzivă a resurselor administrative și publice în campaniile electorale, constatări făcute în raportul OSCE, și ignorate de actuala guvernare”, a declarat Vlad Batrîncea.
Vicepreședintele Parlamentului a adus în discuție raportul OSCE și al Comisiei de la Veneția, care avertizează asupra riscurilor legate de crearea unor instanțe specializate în corupția electorală, menționând că acestea pot duce la abuzuri și încălcarea dreptului la un proces echitabil.
„Comisia de la Veneția a emis un aviz negativ privind inițiativa Ministerului Justiției de a crea tribunale anticorupție. De asemenea, există riscuri semnificative legate de standardele internaționale și de crearea unui sistem judiciar cu ramuri diferite, nepotrivit pentru o țară mică precum Republica Moldova”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.
Vlad Batrîncea a subliniat faptul că, în ciuda acestor avertismente, proiectul de lege a fost avansat fără o mediatizare corespunzătoare, atrăgând atenția asupra posibilelor efecte negative asupra cetățenilor care doresc să participe activ în viața politică.
„Dreptul la apărare și la recurs sunt amenințate în mod serios, iar cetățenii care nu dispun de resurse vor avea dificultăți în a-și proteja drepturile. În plus, se creează condiții pentru ca partidele politice să fie suspendate în mijlocul campaniilor electorale, fără a avea posibilitatea de a se apăra”, a declarat Batrîncea.
Deputatul a încheiat printr-o avertizare clară: „Ne transformăm într-un stat polițienesc, unde nu există nici secretul de corespondență, nici protejarea vieții private. Temerea mea este că cetățenii simpli vor plăti prețul acestui sistem și nu cei care ar trebui să răspundă pentru abuzuri”, a conchis Vlad Batrîncea.