PSRM

10 octombrie 2024

Alexandr Stoianoglo: „A reîntoarce cetățenilor Moldovei țara și casa lor natală este principala sarcină a președintelui”

Astăzi, în cadul unui briefing, candidatul poporului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a prezentat prevederile Programului său de sprijinire a diasporei și întoarcerii demne a acesteia acasă.

Candidatul a atras atenția asupra faptului că, în ultimii trei ani, peste 300 de mii de cetățeni au părăsit țara, iar aproape un milion de moldoveni se află în exil forțat. Stoianoglo a menționat că, pe lângă problemele de adaptare în străinătate, autoritățile din țară le creează și alte dificultăți. „Se pare că actuala guvernare are o strategie ascunsă de umilire și izolare a diasporei noastre, ca și cum ar încerca să-i facă să uite pentru totdeauna de Moldova”.

Alexandr Stoianoglo a adus câteva exemple recente care reflectă ”grija” guvernării față de diasporă. Astfel, cetățenii Moldovei care muncesc în străinătate nu mai pot participa la programul „Prima Casă”, nu își pot cheltui liber banii câștigați în Moldova și nu au șanse să obțină credite pentru investiții în țara lor. Cetățenii noștri din Rusia sunt privați de dreptul de a trimite bani acasă. Autoritățile au început o adevărată teroare împotriva diasporei care nu și-a procurat polițe de asigurare medicală. Se înăspresc regulile privind trimiterea coletelor în Moldova.

„Nu mai putem împărți cetățenii Moldovei în clase distincte: cei din cercurile puterii și apropiații lor ca „privilegiați” și restul, considerați cetățeni de mâna a doua, care, departe de țară, luptă pentru a supraviețui, în ciuda abuzurilor și indiferenței guvernării.
Nu e nevoie de soluții complicate pentru a restabili dreptatea. Toate aceste inițiative ale Guvernului reprezintă încălcări grave ale drepturilor voastre fundamentale. De aceea, toate aceste măsuri represive vor fi anulate imediat, printr-un singur pachet legislativ! Terorizarea diasporei trebuie și va fi oprită!”, a spus candidatul poporului.

Alexandr Stoianoglo a subliniat că este necesar să se creeze condiții legale pentru ca Moldova să devină cu adevărat o țară europeană și modernă, subliniind că echipa sa a pregătit un plan amplu de sprijin pentru diaspora, precum și un program pentru „întoarcerea ei demnă acasă”.

„Principala sarcină a președintelui este cea de a reîntoarce cetățenilor Moldovei țara și casa lor natală, transformând-o într-un loc sigur și de nădejde”, a conchis Alexandr Stoianoglo.

https://www.privesc.eu/arhiva/107123/Briefing-de-presa-sustinut-de-candidatul-poporului-la-functia-de-presedinte-al-Republicii-Moldova–Alexandr-Stoianoglo–cu-tema–Revenirea-demna-pentr

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă