18 iulie 2024
Fracțiunea BCS a părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de modalitatea de examinare a unei chestiuni de interes major
Astăzi, în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre guvernul RM și Guvernul SUA privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al ambasadei SUA în RM, Vlad Bătrîncea, vice-președintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a menționat că asemenea chestiuni trebuie să fie prezentate în Parlament de către prim-ministru, sau cel puțin un vice-primministru, or este vorba despre trecerea în posesia SUA a terenului fostului Stadion Republican, din centrul istoric al capitalei.
În aceste condiții, Vlad Bătrîncea a menționat că opoziția, fiind responsabilă față de statul nostru cetățenii lui, a dorit să clarifice mai multe aspecte legate de proiectul de lege menționat. Este vorba despre modalitatea de evaluare a acestui teren; Motivul pentru care noțiunea de preț de piață a fost omisă; Lipsa participării agenților economici din Republica Moldova la procesul de evaluare, astfel încât statul să obțină beneficii maxime.
Președintele fracțiunii BCS a amintit că alături de PAS s-a protestat atunci când s-au luat zeci de ha de pământ pentru așa-zisul complex ”Chișinău Arena”. ”Astăzi, în loc să revedeți acea situație, să trageți la răspundere persoanele care au luat acele decizii, spuneți că Chișinău Arena este ok și că sunt 85 de milioane de euro, nu știu de unde, ca să construim un obiectiv ca la carte. Dar de unde, dragi colegi, scoatem aceste cifre? Când evaluăm un obiectiv în centrul istoric al Chișinăului, prețul pare a fi cel puțin modest, iar când investim într-o suburbie a mun. Chișinău, pentru ”Arena”, vorbim de un preț de 85 de milioane de euro, bani pe care urmează să îi împrumutăm și apoi să îi rambursăm cu dobândă, ajungând astfel la o sumă, cu siguranță, peste 100 de milioane de euro. Este aceasta o atitudine responsabilă?”, s-a indignat Vlad Bătrîncea.
Vice-președintele Parlamentului a remarcat că din proiectul de lege propus nu a fost clară metodologia de evaluare a terenului, cum au decurs negocierile și de ce nu s-a încercat obținerea de dividente maxime.
„Discutăm relații juridice și patrimoniale, dar nu ne-ați oferit informații utile în acest sens. Procedura ar trebui să fie mult mai transparentă și mai clară. BCS va vota împotriva acestui proiect și, în semn de protest, vom părăsi sala,” a concluzionat Vlad Bătrîncea.