PSRM

10 iulie 2024

Декларация ПСРМ: Майя Санду должна уйти!

Maia Sandu trebuie să plece!
Declarația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Timp de patru ani Președintele Maia Sandu și partidul său PAS au adus Moldova la o catastrofă totală. Niciodată în cei 33 de ani de independență a Moldovei nu a existat un regim atât de cinic și nociv.

Stabilindu-și drept obiectiv de a lipsi Moldova de suveranitate, Sandu și PAS au instaurat un regim de dictatură represivă unipartiinică. Principiile drepturilor omului, democrației, libertății de exprimare, pluralismului de opinii și dreptul cetățenilor de a obține informații din orice sursă au fost flagrant încălcate. Pentru prima dată de la finele anilor ’80, în republică a fost introdusă cenzura de stat.

Fiind incapabilă să rezolve problemele economice și sociale ale țării, guvernarea a decis să se ocupe de identificarea inamicilor interni și externi. Regimul de la guvernare inventează amenințări inexistente și terorizează populația cu acestea. Posturile de televiziune, lipsite de posibilitatea de a prezenta opinii diferite, cresc frica și ura în societate 24 de ore din 24. În locul reformei justiției promise, se exercită presiuni asupra sistemului judiciar, de unde sunt expulzați judecătorii și procurorii nedoriți.

Se lovește în sistemul de educație al țării. Se închid cele mai vechi instituții de învățământ superior, inclusiv cele de profil, își încheie activitatea centrele de cercetare științifică. Sub pretextul „optimizării” se continuă procesul de închidere a școlilor în toată țara. Cadre didactice de valoare sunt aruncate în stradă, completând armata de șomeri și emigranți.

Folosind conflictul militar din Ucraina vecină, regimul de la guvernare lichidează ultimele rămășițe ale neutralității țării. În loc să dezvolte economia, să modernizeze sistemul de sănătate și educație, să ajute persoanele nevoiașe, autoritățile investesc bani în achiziționarea de sisteme de armament costisitoare. Armata Moldovei neutre este forțată să participe la exerciții și operațiuni militare sub egida NATO.

Este extrem de periculoasă pentru statalitatea țării noastre implicarea Moldovei în conflictul militar din Ucraina de partea uneia dintre părțile aflate în conflict. În loc să facă apel la încetarea focului și la negocieri de pace, autoritățile Moldovei incită la continuarea războiului până la înfrângerea uneia dintre părți.

Continuă atacul asupra identității și valorilor tradiționale moldovenești. În Moldova continuă practica de organizare a spectacolelor rușinoase numite „parade ale mândriei”, la care participă ambasadori ai țărilor străine. Măsurile întreprinse împotriva Bisericii Ortodoxe canonice din Moldova repetă cu exactitate politica autorităților din Ucraina, ceea ce poate duce țara la conflicte religioase.

Sunt alarmante acțiunile României, conducerea căreia a încetat să mai camufleze disprețul său față de statalitatea, istoria și limba moldovenească. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, își permite să facă declarații că moldovenii și limba moldovenească nu există. În raport cu acestea, nu vedem nicio reacție din partea conducerii țării, a Ministerului Afacerilor Externe sau a politicienilor care au relații de parteneriat cu Ciolacu și partidul său.

Întreaga responsabilitate pentru acest curs dezastruos revine unei singure persoane: președintele Moldovei, Maia Sandu. Ea este promotoarea ideologică a cursului de lichidare a statalității Moldovei, subordonarea țării intereselor forțelor străine și integrarea în blocurile regionale agresive.

Politica Maiei Sandu este susținută pe deplin de forțele externe și ambasadele țărilor străine. Unul dintre instrumentele de influență externă este armata puternică de ONG-uri, finanțată din străinătate și transformate în ieniceri interni.

Alternativa la acest curs dezastruos al Maiei Sandu și PAS este o politică bazată pe suveranitate, interes național și o politică externă pașnică. Este politica pe care Partidul Socialiștilor din Republica Moldova o consideră necesar de urmat.

Noi condamnăm militarizarea țării și implicarea Moldovei în conflicte ce ne sunt străine. Banii alocați pentru achiziționarea de arme trebuie direcționați către agricultură, sistemul de sănătate, educație și sectorul social.

Considerăm necesară implementarea unei reforme economice axată pe dezvoltarea sectorului de producție și crearea unui complex agricol competitiv. Producția moldovenească trebuie promovată de stat. Rețelele comerciale trebuie să asigure un minim de 50% din produse de origine locală.

Sprijinim cerințele justificate ale fermierilor moldoveni privind asigurarea protecției din partea statului, în special prelungirea controlului asupra importului de produse cerealiere din Ucraina. Suntem convinși că una dintre condițiile negocierilor cu Uniunea Europeană trebuie să fie prevenirea implementării așa-numitului „Pact Verde European”, care a dus deja la ruinarea fermierilor din Polonia și alte țări din Europa de Est.

Partidul Socialiștilor își exprimă solidaritatea cu popoarele care susțin apărarea interesului național, păstrarea suveranității și independenței țărilor lor în fața dictaturii oficialilor europeni. Suntem solidari cu poporul și conducerea Georgiei, care își apără calea de dezvoltare independentă a țării și valorile lor tradiționale.

Obiectivul nostru primordial este schimbarea conducerii Moldovei. Maia Sandu, devenită simbolul războiului și al nenorocirilor poporului nostru, al urii și dezbinării în societate – trebuie să plece.

În legătură cu cele menționate, considerăm oportun înaintarea din partea tuturor forțelor de opoziție a unui candidat unic, al poporului, pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, care să se bucure de încredere și sprijin maxim.

Ne exprimăm convingerea că o asemenea persoană este procurorul general legitim al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

Partidul Socialiștilor îndeamnă toate forțele de opoziție, nemulțumite de regimul actual, să lase deoparte divergențele existente între noi și să se concentreze pe obiectivul principal – îndepărtarea de la putere a Maiei Sandu și a grupării sale dictatoriale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă