PSRM

10 iulie 2024

PSRM îndeamnă cetățenii țării să nu participe la referendumul din 20 octombrie

ПСРМ

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova declară boicotarea „referendumului pentru integrarea europeană”, organizat de regimul Maiei Sandu cu scopul de a se menține la putere.

Este important de înțeles că acest referendum, în sine, nu joacă niciun rol în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Demnitarii europeni au declarat de mai multe ori că, oricum, un referendum privind aderarea la UE va fi necesar de organizat după ce Moldova va primi dreptul de a deveni membră a UE.

În realitate, organizarea unui referendum pro-european în aceeași zi cu alegerile Președintelui Republicii Moldova este parte a campaniei electorale a Maiei Sandu, care dorește să se asocieze personal cu UE și să atragă de partea sa oamenii care nu au încredere în ea, dar sunt favorabili integrării europene. Referendumul este o manevră ascunsă, în esență – o tehnologie politică, de manipulare a alegătorilor și de atragere a unor voturi suplimentare în favoarea candidatului partidului PAS.

În plus, întrebarea la care cetățenii trebuie să răspundă la referendum este formulată ambiguu și induce cetățenii în eroare, ceea ce nu corespunde prevederilor Codului Electoral și reprezintă o altă manipulare din partea partidului de la guvernare PAS.

Dar aceasta nu este cea mai îngrijorătoare problemă legată de referendum. Există un alt pericol major: rezultatele referendumului vor fi folosite pentru a modifica Constituția țării, chiar dacă nu există o majoritate constituțională. Cu alte cuvinte, după referendum, în Constituție va fi introdus un nou articol, formulat la indicațiile negociatorilor din UE. Rezultă că, la Referendumul din 20 octombrie, oamenii vor vota nu atât pentru Uniunea Europeană, cât pentru schimbarea Constituției, iar apoi majoritatea PAS din Parlament va putea modifica Constituția așa cum vor cere oficialii occidentali, în pofida intereselor naționale ale Republicii Moldova.

Aceste modificări ale Constituției vor viza și aplicarea legilor UE pe teritoriul Republicii Moldova (fără un proces preliminar de negociere). În rezultat, modificările respective ar putea permite străinilor să cumpere pământul nostru, ar putea limita exporturile către țările CSI, ar promova drepturile LGBT, ar putea impune cu ușurință Republicii Moldova obligația de a primi mii de migranți din Asia și Africa, pentru care nu mai este loc în UE, și alte modificări similare, dar, deja fără a cere opinia și permisiunea moldovenilor.

În Constituție poate fi, de asemenea, introdus un punct privind anularea neutralității țării noastre și necesitatea aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO, ca o condiție preliminară inventată pentru aderarea la UE.

Partidul Socialiștilor militează consecvent pentru suveranitatea, neutralitatea și independența țării, pentru prevalarea Constituției ca lege fundamentală. Reieșind din cele spuse, nu recunoaștem acest referendum și îndemnăm cetățenii țării să nu participe la acest exercițiu periculos, care subminează bazele legilor noastre și ale societății noastre pașnice.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă