PSRM

16 mai 2024

Grigore Novac: prin referendum se intenționează asigurarea unui nou mandat pentru Maia Sandu

În luarea sa de cuvânt în plenul Parlamentului, Grigore Novac, deputat BCS, a criticat proiectul de organizare a referendumului constituțional concomitent cu alegerile parlamentare, propus de majoritatea PAS.

Deputatul socialist a menționat că referendumul este un exercițiu democratic, dar cel propus de actuala guvernare nu este altceva decât un truc electoral menit să-i garanteze un nou mandat actualei președinte a țării, Maia Sandu.

Potrivit socialistului, referendumul este organizat cu mari încălcări.
”Actuala guvernare nu vorbește despre multe lucruri. De exemplu, concluziile PROMOLEX arată că integrarea europeană este un subiect de interes strategic pentru Republica Moldova și că acest proces nu poate fi monopolizat în scop electoral de către un partid politic, în speță partidul de guvernare. Ideea de integrare europeană ar trebui să consolideze societatea, nu să devină un instrument tehnologic-politic în campania electorală”, a subliniat deputatul.

Grigore Novac a amintit și de poziția partenerilor externi, care subliniază că referendumul privind aderarea la UE ar trebui să aibă loc după finalizarea negocierilor, lucru reiterat nu o singură dată în Parlament și în studiourile televizate, inclusiv de Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

De asemenea, socialistul a accentuat că articolul 5 din Constituția Republicii Moldova, al.2, stipulează clar că nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului, iar ceea ce face partidul de la guvernare este o sfidare a Constituției Republicii Moldova. ”În orice țară normală, europeană, un referendum, o astfel de decizie trebuie luată de cel puțin 51% din alegători. Voi inversați această regulă, coborând pragul la o treime, iar jumătate din această treime înseamnă cam 17% din cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova, care ar decide soarta țării”.

Deputatul a adăugat că la adoptarea unei decizii atât de importante, în societate trebuie să fie un consens politic larg, național. ”Dar voi ați luat deja decizia, mimând consultările cu partidele de opoziție, fără a ține cont de părerile lor”.

În opinia deputatului BCS, pentru a realiza un referendum corect, ar trebui negociate inițial cele 35 de capitole, un proces anevoios și îndelungat, dar scopul plebiscitului actual este altul, este unul electoral, care nu are nicio tangență cu aderarea la UE sau standardele europene. ”Obiectivul vostru principal este asigurarea unui nou mandat pentru Maia Sandu, ignorând legislația, părerea opoziției și partenerilor externi”.

Grigore Novac consideră că alegătorii vor taxa deciziile destructive și criminale ale PAS față de Republica Moldova. ”Exodul masiv al investitorilor este cauzat de sugrumarea justiției și lipsa de încredere în politicienii moldoveni. Ați distrus țara în loc să o dezvoltați. Decizia este luată, vom vedea rezultatele acestui referendum, dar rețineți că consecințele unui eșec vor cădea în capul vostru”, a concluzionat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă