PSRM

19 octombrie 2023

Deputații BCS s-au pronunțat împotriva denunțării mai multor acorduri din cadrul CSI

Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut excluderea de pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului din 19 octombrie a unor proiecte de lege privind denunțarea mai multor acorduri din cadrul CSI.

Astfel, potrivit deputatului socialist Feodor Gagauz, Acordul din cadrul CSI cu privire la principiile asigurării trupelor de grăniceri cu armament, tehnică militară și alte resurse materiale, chiar și în situația actuală, oferă posibilitatea de achiziționare și reparare a armelor, a echipamentului militar și a tehnicii din dotarea serviciului de grăniceri. Potrivit lui Gagauz, respingerea acestui Acord va conduce la necesitatea înlocuirii tehnicii militare și a armelor cu alte tipuri, ceea ce va genera o creștere a cheltuielilor bugetare ¬- un lux inacceptabil.

”Acordul din cadrul CSI cu privire la cooperarea statelor membre ale CSI în timpul evacuării cetățenilor acestor țări în cazul producerii unor situații excepționale ne permite să primim asistență în caz de conflicte, operațiuni militare și alte situații excepționale”, a menționat deputatul Adrian Lebedinschi, care a amintit că cetățenii noștri se află astăzi în diferite țări ale lumii, dar în situații de urgență rămân fără sprijinul statului, deoarece Republica Moldova nu are astfel de posibilități.

„Ne amintim bine cu ajutorul cui au fost evacuați din Afganistan piloții noștri, cine a oferit asistență pentru evacuarea cetățenilor noștri din Israel. Renunțarea de dragul politicului la aceste oportunități o consider o încălcare a drepturilor cetățenilor noștri”, a spus deputatul. El a subliniat că ar trebui să folosim oportunitățile pe care le avem în cadrul acordurilor existente.

Încetarea Acordului privind statutul Institutului unificat de Cercetări Nucleare din cadrul CSI va duce la pagube nu atât de ordin financiar, cât de ordin științific, a declarat deputatul Bogdan Țîrdea, care a reiterat că în Moldova există instituții de cercetare științifice la mai multe universități, unde sunt implementate proiecte de cercetare în domeniul fizicii nucleare. În aceste proiecte sunt implicați grupuri de savanți, sunt investite resurse financiare, materiale și logistice.

În ciuda argumentelor deputaților din opoziție, majoritatea parlamentară a PAS a respins propunerea de excludere a acestor proiecte din ordinea de zi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă