15 mai 2022
Vlad Batrîncea: actualul guvern acționează în interesele băncilor și ale companiilor petroliere
Legislatura actuală este prima din toți anii de existență a parlamentului Republicii Moldova, când majoritatea parlamentară a respins toate proiectele de lege ale opoziției, cu excepția la un proiect cu caracter tehnic. Despre aceasta a declarat Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, vicepreședintele parlamentului, în cadrul unei emisiuni televizate.
„Incompetența generează iresponsabilitate, incompetența generează acceptarea tacită a tuturor condițiilor impuse de FMI, Banca Mondială și alte organizații internaționale, a menționat vice-speakerul. Un guvern competent ar fi spus în astfel de condiții, că Republica Moldova are propria politică economică și propria viziune privind modul de guvernare a țării”.
Drept exemplu al incompetenței autorităților, Batrîncea s-a referit la situația privind Banca Națională și „jocurile” neclare ale BNM de pe piața valutară. „Populația suferă din cauza creșterii prețurilor și a deprecierii monedei naționale în care oamenii primesc salariile și pensiile, în schimb, cresc veniturile băncilor comerciale. Oare aceste lucruri sunt întâmplătoare?”, se întreabă secretarul executiv al PSRM.
Un alt exemplu îl constituie companiile importatoare de produse petroliere în Republica Moldova. Batrîncea a amintit că în perioada guvernării socialiștilor autoritățile au reușit să tempereze poftele companiilor petroliere, pentru a nu admite creșterea prețurilor la carburanți. „Dar care a fost una dintre primele acțiuni ale noului guvern în luna august anul trecut, când abia a venit la putere? A votat un proiect de lege privind liberalizarea pieței petroliere, care a oferit acestor companii dreptul de a revizui în fiecare zi prețul la carburanți. Deci, guvernarea le-a acordat libertatea totală a acțiunilor în detrimentul intereselor oamenilor”, a remarcat vice-speakerul.
Batrîncea a propus autorităților să numească cel puțin două programe economice pe care acestea le-ar fi implementat pe parcursul unui an sau cel puțin trei măsuri clare privind acordarea sprijinului agricultorilor. „De aici, și sărăcia în țară, pentru că statul nu se ocupă absolut deloc de economie”, a concluzionat Vlad Batrîncea.