10 mai 2022
Vlad Batrîncea: Oamenii trebuie să afle cine sunt politicienii care acum 8 ani au dat indicații să fie alocate în secret miliardele de lei din buget pentru a acoperi frauda bancară
Ancheta parlamentară propusă de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor urmează să stabilească numele concrete ale guvernanților care au pus la cale acțiunea secretă de alocare ilegală a peste 14 miliarde de lei pentru a acoperi frauda bancară. Declarația a fost făcută de Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, la postul de televiziune ”Primul în Moldova”.
”Vorbim despre actorii politici care au luat deciziile. Vorbim de premieri și de ”un simplu premier”, vorbim despre liderii partidelor politice care și-au partajat instituțiile statului. Comisia de anchetă urmează să stabilească care a fost rolul politic al unor lideri ai clasei politici. Este un subiect complex. Vrem să obținem o informație clară despre cine a asigurat votul în Parlament, Guvern, ce a făcut sau nu a făcut guvernatorul BNM, cine a fost responsabil de elaborarea deciziilor și a Foii de parcurs.
Nu vreau să anticipez lucrurile și să dau vreun nume concret, dar, principial, ancheta trebuie să identifice liderii politici care au organizat această acțiune. Nu pe actorii sau pe cei care au executat deciziile, dar anume pe organizatori, astfel ca, după 8 ani, oamenii să vadă că banii bugetari care au fost alocați în secret pentru acoperirea fraudei bancare au fost acordați ilegal la indicația anumitor persoane concrete”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.
BCS a propus, în Parlament, crearea comisii de anchetă cu scopul elucidării circumstanțelor emiterii garanțiilor de stat și a emisiunii monedei naționale în anii 2014-2015. Propunerea a venit în contextul deciziei Curții Constituționale, din 22 aprilie, care a stabilit că Guvernul și BNM au emis garanțiile de stat în valoare de peste 14 miliarde de lei cu încălcarea Constituției.
Potrivit documentului, ”Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 60 de zile, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor emiterii Garanțiilor de stat, precum și a emisiei monedei naționale de către Banca Națională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei și, respectiv, de 5,34 miliarde de lei”.
Amintim, majoritatea PAS a amânat votul pentru această inițiativă, invocând necesitatea de a discuta propunerea în cadrul fracțiunii. Deputații PSRM au atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă, că cele peste 14 miliarde de lei date băncilor falimentare sunt întoarse anual de cetățenii Republicii Moldova.
Datoria a fost eșalonată pe o perioadă de 25 de ani cu o dobândă de 5%. Doar în acest an, din buget vor fi achitate 894 de milioane de lei, dintre care 604 milioane de lei este rata procentuală. În total, până în anul 2041, cetățenii trebuie să întoarcă 25 de miliarde de lei.