04 aprilie 2022
Înalta Curte va examina joi sesizarea BCS cu privire la constituționalitatea ”legii prevetting”
Curtea Constituțională va examina joi, 7 aprilie, sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care se referă la controlul constituționalității Legii cu privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor: Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, așa numita lege prevetting.
Deputații BCS atrag atenția Înaltei Curți că la elaborarea legii nu au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale. Potrivit autorilor sesizării, prin această lege se atentează la independența instanțelor judecătorești, la independența justiției în Republica Moldova, „or Art.6 din Constituția R.M. prevede clar că există separația puterilor în stat, iar procedura de „prevetting” încalcă acest principiu”.
În opinia opoziției parlamentare, existența unei comisii care se va ocupa de preselecția candidaților în CSM și CSP este neconstituțională, deoarece nu este prevăzută de Legea Supremă, astfel se atentează la prerogativele Adunării Generale a Judecătorilor și Adunării Procurorilor, care urmează să aleagă din rândurile sale membrii în Consiliul Superior al Procurorilor și în Consiliul Superior al Magistraturii.
Amintim, fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că mecanismul prevetting nu a reușit în nicio țară din lume și este la limita principiilor de independență a justiției. Potrivit juristului, această procedură este abia ”în construcție” și a apărut ca o soluție de avarie în țările în care existau probleme sistemice fundamentale, când instrumentele obișnuite nu permiteau să schimbe lucrurile.