23 septembrie 2021
Vlad Batrîncea a îndemnat PAS să acționeze în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția
Astăzi, deputații au votat în a doua lectură, cu 86 de voturi, un proiect de lege care prevede modificarea Constituției în partea privind sistemul judiciar. Acest proiect a fost elaborat de fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, cu respectarea tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. Vicepreședintele Parlamentului, deputatul blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a îndemnat majoritatea parlamentară să urmeze aceeași abordare și la adoptarea altor proiecte de lege importante.
„În numele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dorim să felicităm Parlamentul și întreaga societate cu prilejul modificării Constituției. Aceste modificări au fost implementate în deplină conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, cu respectarea tuturor procedurilor. De asemenea, dorim să-l felicităm pe fostul ministru al Justiției, precum și întreaga fostă echipă guvernamentală și conducere a țării care au lucrat la această reformă.
Repet, această reformă a fost realizată în conformitate cu toate procedurile. Îndemnăm colegii noștri din majoritatea parlamentară să urmeze aceeași abordare și în ceea ce privește Legea cu privire la Procuratură, și în cazul altor reforme pe care le-ați planificat”, a spus Vlad Batrîncea.
Proiectul de lege se referă la termenul inițial de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție și, în același timp, specifică rolul Consiliului Suprem al Magistraturii. În același timp, una dintre modificările aprobate se referă la excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, prevăzut în articolul 116 din Constituție. Astfel, judecătorii vor fi numiți de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, înainte de a atinge limita de vârstă. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată un candidat propus de CSM.