PSRM

23 mai 2024

Vlad Bătrîncea: situația din domeniul educației este dezastruoasă. Conducerea țării – dezinteresată în remedierea situației

Astăzi, Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a BCS, împreună cu deputatul comunist, Constantin Starîș, au susținut un briefing în cadrul căruia au adus critici dure în adresa actualei guvernări pentru situația deosebit de gravă din domeniul educației.

Vlad Bătrîncea a vorbit despre lipsa unui dialog civilizat, a unei comunicări eficiente dintre ministerul Educației și colectivele pedagogice, colectivele de părinți, mediul academic, administrația publică locală în procesul de optimizare a instituțiilor de învățământ școlar, preșcolar și universitar, ministerul ignorând orice solicitări din partea acestora.

Vicepreședintele Parlamentului a criticat lipsa de transparență în acțiunile întreprinse de minister, precum și modalitatea în care instituțiile sunt optimizate. ”Sunt utilizate diverse tactici – de la reducerea finanțării la presiuni asupra administrației publice locale”.

Totodată, nu se comunică care va fi soarta personalului educațional, a studenților, dar și a patrimoniului instituțiilor lichidate. În context, deputatul a criticat decizia de a comasa universitățile specializate, cum ar fi Universitatea Agrară de Stat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, și, ulterior, cu Universitatea de Stat din Chișinău. ”După toate comasările aflăm că pe final se dorește redenumirea USM în Universitatea din Chișinău de parcă nu am mai avea stat”, s-a indignat vicepreședintele Parlamentului.

Vlad Bătrîncea a condamnat comportamentul actualului ministru în cazul tragic de la Drochia. ”Într-un stat civilizat un ministru s-ar fi deplasat la fața locului, ar crea o comisie de investigație, ar face demersurile necesare față de procuratură și organele de drept cu scopul de a investiga și a nu mai admite o asemenea situație”.

Deputatul socialist a subliniat că argumentele guvernării despre numărul tot mai mic de copii, pedagogi este o consecință a inacțiunilor lor. ”Anume guvernarea se face vinovată de lipsa de dezvoltare regională, lipsa de fonduri alocate către administrațiile publice locale și de învățământ, lipsa unui număr suficient de pedagogi pentru sate și orașe. Anume guvernarea este cauza acestor probleme și a consecințelor acestora”.

Vlad Bătrîncea a menționat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu va tolera situația dată și va întreprinde mai multe acțiuni concrete. Potrivit deputatului, mâine, BCS împreună cu reprezentanți ai APL și mai mulți profesori din teritoriu vor organiza o acțiune de protest în fața guvernului în cadrul căruia vor înainta mai multe cerințe ministerului Educației.

Totodată, analiza cu privire la situația în domeniul educației din Moldova, efectuată de BCS, va fi transmisă tuturor misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, dar și comisarului European pentru drepturile omului, dat fiind că procesul de optimizare se face cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului. ”Acest subiect va ajunge și în vizorul Avocatului Poporului și a Avocatului Copilului. Vom iniția discuții și vom solicita implicarea partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova vizavi de aceste probleme și viitorul instituțiilor educaționale. Vom adresa întrebări de ce din toată asistența financiară acordată Moldovei nu există bani pentru instituțiile de învățământ”, a punctat Vlad Bătrîncea.

Constantin Starîș, a adăugat că totul ce se întâmplă astăzi în sistemul de învățământ este o tragedie care ar putea deveni imposibil de depășit dacă astăzi nu vom întreprinde acțiuni concrete. ”Noi, opoziția ne vom face temele de acasă, rămâne ca alegătorul să-și facă concluziile de rigoare și să acționeze adecvat”, a concluzionat Constantin Starîș.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă