PSRM

03 aprilie 2024

Grigore Novac: Proiectul pilot ”Votul prin corespondență” este discriminator în raport cu cetățenii noștri din alte state

Astăzi, în cadrul dezbaterilor publice „Votul prin corespondență: pro și contra”, ce au avut loc la agenția de presă IPN, Grigore Novac, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, membru al Comitetului Executiv al PSRM, a explicat motivele din care proiectul-pilot ”votul prin corespondență” nu poate fi implementat.

Inițial, Grigore Novac a subliniat că propunerea PAS de a implementa votul prin poștă doar pentru alegătorii din SUA și Canada nu se conformează principiilor fundamentale ale sufragiului universal și egal, este discriminator în raport cu cetățenii noștri din alte state și nu corespunde principiului unui proces electoral democratic, corect și bine organizat.

Totodată, deputatul PSRM a atras atenția că în cadrul exercițiului propus nu poate fi garantat secretul votului exercitat în condiții neclare, or când se votează clasic la secția de vot sau cu urna mobilă, acest proces este strict monitorizat atât de membrii comisiei cât și de observatori.

”În cazul votului prin corespondență, acesta nu poate fi monitorizat sub nicio formă. Plicul poate fi recepționat de orișicare membru al familiei care poate teoretic să aplice acel abțibild pe acel buletin și să-l trimită înapoi și nimeni nu va putea verifica cine concret și în ce condiții a efectuat acest lucru.”

Totodată, Grigore Novac a subliniat că votul prin corespondență chiar dacă se dorește a fi pilotat, nu trebuie să producă efecte juridice.

”După testarea acestui vot fără efecte juridice vedem care sunt lacunele, plusurile și minusurile, lucrăm asupra acestora ca pentru următoarele scrutine să fie excluse orice deficiențe depistate, care nu pot fi prevăzute din start”, a concluzionat Grigore Novac.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă