PSRM

15 decembrie 2023

Eduard Smirnov despre proiectul Strategiei Securității Naționale: nu este vorba despre consolidarea neutralității, ci despre armament

Deputatul BCS, Eduard Smirnov, a criticat proiectul Strategiei Securității Naționale, care a fost prezentat astăzi în Parlament, menționând că multe prevederi ale proiectului pot fi asociate cu un program preelectoral și nu reflectă problemele strategice de securitate.

În special, deputatul a atras atenția asupra faptului că deși Strategia este aprobată de Parlament, aceasta conține un compartiment dedicat opiniei președintelui: „Ce aprobă Parlamentul – un proiect strategic sau poziția președintelui? Și care Președinte? Care mai are un an până la sfârșitul mandatului? Și când va fi ales un nou președinte, va trebui inclusă opinia sa în Strategie? Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a menționat Eduard Smirnov.

Socialistul a mai remarcat că, în conformitate cu proiectul dat, securitatea înseamnă soldați, muniții, antene, sisteme de apărare aeriană etc., sau, cu alte cuvinte, „geopolitică în contextul luptei dintre bine și rău”. Deși strategia ar trebui să conțină un set de viziuni privind protejarea nu doar în fața amenințărilor externe, dar și în fața celor interne, inclusiv economice, sociale, culturale, educaționale și demografice.

„Este evident că exodul în masă al populației, nivelul ridicat al sărăciei, situația catastrofală în domeniul natalității, accesibilitatea la serviciile de sănătate etc. – nu reprezintă amenințări pentru autorii Strategiei. Se pare că prin alocarea mai multor fonduri pentru înarmare, sau, mai bine zis, accesarea unor credite în acest sens, vom rezolva rapid toate problemele, și atunci vom avea și dezvoltare economică, agricultură, sferă socială, salarii mari și pensii. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre consolidarea și recunoașterea internațională a neutralității, ci despre înarmare”, a subliniat deputatul.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă