PSRM

15 decembrie 2023

Vlad Batrîncea: Lichidarea universităților este o crimă pentru care va trebui să răspundeți

Astăzi, în urma audierii ministrului educației și cercetării Dan Perciun, cu privire la situația instituțiilor de învățământ în contextul reorganizării sistemului educațional, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, a criticat de la tribuna parlamentară comportamentul și atitudinea ministerului și a întregii guvernări față de acest subiect important pentru societate.

”Am solicitat audieri ca să aflăm din prima sursă care este cifra instituțiilor ce vor fi optimizate, care este soarta acestora, soarta pedagogilor, copiilor. Ministrul trebuia să vină cu cifre concrete, cu măsuri concrete, cu anunțarea sprijinului care va fi acordat pentru a asigura standarde de calitate în învățământ”, a subliniat Vlad Batrîncea, exprimându-și regretul că răspuns la aceste întrebări nu a fost obținut.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului a menționat că deși guvernarea mereu vorbește de lipsa banilor din cauză crizei legate de război, pentru Cancelaria de Stat sunt identificate surse și pentru mașini și pentru alte necesități.

”În anul 2021 pentru Cancelaria de Stat au fost alocate 437 mln. lei, pentru anul 2023 – 880 mln. lei, aproape dublu. Or dacă suntem în criză, haideți să arătăm solidaritate, să economisim cu toții, dar nu să ridicăm salariile miniștrilor, să dublăm bugetul Cancelariei de Stat, dar la cei din teritoriu lăsăm așa, și mai preluăm niște atribuții”, a remarcat președintele fracțiunii BCS.

Referindu-se la comasarea instituțiilor de învățământ superior, Vlad Batrîncea a vorbit despre intențiile ascunse ale guvernării legate de acest subiect. În mod special socialistul s-a referit la intenția de a lichida Institutul de Educație Fizică și Sport și crearea unei facultăți în baza acestuia în cadrul Universității de Stat din Moldova.

”Înțelgem că întrebarea este legată de patrimoniul acestei instituții de învățământ, despre cele 2 ha de pe str. Calea Basarabiei, care sunt dorite de cineva, despre cele 35 de ari pe care-i dorește ”Medpark” pentru parcări, înțelegem că există infrastructură, 50 de ari în parcul Valea Trandafirilor, există patrimoniu de stat la această instituție”, a explicat Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a subliniat că lichidarea universităților este o crimă pentru care actualii guvernanți vor trebui să răspundă. ”Este patrimoniul național, este patrimoniul RM”, a concluzionat deputatul socialist.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă