Fluxul real al ISD în capitalul întreprinderilor a scăzut cu 14,5 ori din 2009! Timp de opt ani, autoritățile au primit împrumuturi externe în sumă de 1,7 miliarde de dolari

În pofida dorinței guvernului de a majora fluxul de investiții, economia Moldovei se bazează în continuare pe împrumuturile externe. După cum spune vorba populară: cât nu ai spune „miere”, în gură nu va fi mai dulce! Autorităților le este mai ușor să trăiască din împrumuturi, deoarece ei nu vor întoarce banii, consideră deputatul în parlament din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, Vladimir Golovatiuc.

Deputatul a prezentat datele privind balanța de plăți a Republicii Moldova din ianuarie-septembrie 2017, potrivit căreia investițiile străine directe (ISD) în ianuarie-septembrie 2017 au crescut cu 34% (cu 36,5 milioane dolari).

„Nu este atât de rău, iar experții pro-guvernamentali au anunțat solemn acest lucru”, scrie deputatul. – Dar în detrimentul cui este această creștere? De fapt, fluxul real de bani în capitalul agenților economici a scăzut cu mai mult de 20%!

Veniturile bănești de la companiile-mamă s-au majorat. În același timp, aceste venituri sunt realizate pe bază de retur! Împrumuturile sunt furnizate de compania „mamă” companiilor „afiliate” și respectiv se reflectă în datoria externă a țării!

De fapt, nu este chiar o investiție, ci o ”rotație” banală, adică la reînnoirea activelor circulante ale întreprinderilor! Această parte a așa-numitelor investiții a crescut de peste 3 ori (cu 50 de milioane de dolari). Acestea au asigurat, de asemenea, creșterea ISD în general, dar fluxul real al valutei în țară în cadrul ISD a scăzut! ”

În același timp, volumul creditelor acordate Moldovei în ianuarie-septembrie 2017 a fost de peste 300 milioane dolari, o creștere de 11,4%, a menționat deputatul. În această perioadă economia a crescut doar cu 3,8%.

Este interesant faptul că creșterea a fost doar din împrumuturi acordate guvernului și Băncii Naționale, precum și băncilor comerciale. Guvernul și Banca Națională au primit mai mult de 170 milioane USD (o creștere de 25%). Băncile au primit 31 de milioane de dolari (o creștere aproape de 3,5 ori). În același timp, creditele acordate agenților economici (în numerar) au scăzut cu 25 de milioane de dolari (peste 20%).

Vladimir Golovatiuc arată că, în general, fluxul real al ISD (în capital) continuă să scadă. Din 2009, fluxul anual al acestor investiții a scăzut cu 14,5 ori – de la 320 milioane dolari la 22 milioane dolari!

În aceeași perioadă, în general – din octombrie 2009 până în septembrie 2017 – guvernul și Banca Națională au primit împrumuturi externe în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.