PSRM

19 iulie 2019

Șeful statului va desemna procurorul general interimar

Persoana care va asigura interimatul funcției de Procuror General va fi desemnată de Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Deputații au votat astăzi, în două lecturi, proiectul corespunzător.

Potrivit proiectului, ședința CSP la care se face propunerea se convoacă în maximum trei zile de la intervenirea vacanței funcției. Interimatul va fi asigurat pînă la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general prin decret prezidențial, scrie moldpres.md.

Președintele țării va putea respinge candidatura propusă de CSP dacă vor fi depistate probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia. În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea parlamentului, cu avizul CSP. Parlamentul va propune candidatura în maximum trei zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura.

Pînă în prezent, în lege nu era reglementat în mod expres vacanța funcției de Procuror General. Norma juridică în vigoare reglementează modul de asigurare a interimatului funcției de Procuror General în cazurile de absență a acestuia sau a imposibilității de exercitare a funcțiilor sale.

Fostul Procuror General, Eduard Harunjen, a demisionat din funcție la 11 iulie 2019. În prezent, interimatul la procuratură este deținut de adjunctul Igor Popa.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă